Terug naar overzicht

4 voordelen van investeren in sociaal vastgoed

20.09.2021
4-avantages-de-limmobilier-social

Voor we dieper ingaan op de 4 voordelen van investeren in sociaal vastgoed, gaan we eerst even terug naar de basis. Wat is sociaal vastgoed precies? Waarschijnlijk doet de term ‘sociale woningen’ sneller een belletje rinkelen. Daaronder vallen huizen en appartementen waar enkel alleenstaanden en gezinnen onder een bepaalde inkomensgrens, voor in aanmerking komen. De Vlaamse overheid zorgt ervoor dat zij aan een schappelijk tarief toch een degelijke woning kunnen huren.

Nu staan er zo’n 170.000 mensen op de wachtlijst en de wachttijden kunnen behoorlijk lang oplopen. Hoe lang precies, hangt af van dossier tot dossier. In sommige gevallen krijg je voorrang waardoor de tijd verkort, maar dat betekent wel dat anderen op die lijst juist langer moeten wachten. Het is dus een goede zaak dat de Belg, gesteund door de goedkope leningen, steeds vaker de voordelen van investeren in Sociaal Vastgoed inzien. Want dat zijn er nogal wat.

Voordeel 1: Ethisch investeren

De sociale invalshoek is vast niet de grootste drijfveer van de gemiddelde investeerder die voor dit soort vastgoed kiest, maar het is toch een mooie bonus bovenop alle andere voordelen. Door te investeren in Sociaal Vastgoed help je de sociale integratie en welvaart van onze maatschappij te verbeteren. Je draagt bij aan het inkorten van de lange wachttijden en het beperken van schrijnende woonsituaties. Of, om het iets zoetsappiger te verwoorden (als dat je ding is), je draagt bij aan een betere wereld. Prachtig toch?

Voordeel 2: Gegarandeerde inkomsten – huurgarantie

Naast het warme gevoel dat je krijgt als je iets terugdoet voor de maatschappij, krijg je ook gegarandeerde inkomsten of huurgarantie. Een door de overheid gesubsidieerd sociaal verhuurkantoor huurt het appartement van jou en verhuurt die vervolgens door aan de uiteindelijke huurder. Zij betalen je maandelijks een geïndexeerd bedrag, of de woning nu wel of niet bewoond is.

Voordeel 3: Zorgeloos rendement vanaf de eerste dag

De slimme levensgenieters hebben sociaal vastgoed al lang ontdekt als investering. De bekende zorgen van klassiek vastgoed spelen hier tenslotte geen rol. Het S.V.K. zorgt voor de huurders, en gezien de lange wachttijden zal dat geen lastige opdracht zijn. Moest dat onverhoopt toch een paar maanden niet lukken, krijg jij nog altijd elke maand het beloofde rendement op je rekening. Bezorgd om schade aan je eigendom? Bij klassiek vastgoed is dat inderdaad een issue om stevig in je achterhoofd te houden, maar in dit geval neemt het S.V.K. de kosten gewoon op zich. Je bent als eigenaar dus 100% beschermd.

Al die zorgeloosheid heeft een prijs. Als je op zoek bent naar maximaal rendement zal je toch echt zelf moeten opdraven als je huurder ’s avonds belt voor een gesprongen waterleiding. Gaat je voorkeur uit naar gemoedsrust en de zekerheid dat er elke maand opnieuw geld bijkomt op je rekening, dan ben je in de juiste blogpost terechtgekomen. Een minimum rendement van € 426,- per maand is nog altijd een stuk hoger dan het bedrag dat je spaarrekening opbrengt. Tevreden met dat bedrag? Dan zal punt 4 aanvoelen als een leuke bonus, want er valt via een omweg nog meer geld te verdienen.

Voordeel 4: Fiscaal rendement

Het feit dat je je warm hart toont door te investeren in sociaal vastgoed verdient een beloning, aldus de federale overheid. Nog meer voordelen! Wie nieuwbouw koopt met de bedoeling de verhuur uit te besteden aan een sociaal verhuurkantoor, kan profiteren van een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 12%. Daarbovenop ben je 10 jaar lang volledig vrijgesteld van onroerende voorheffing.

Ontdek het sociaal vastgoed in ons aanbod

Neem een kijkje op de projectpagina van Waterfront 35.

Bronnen

Knack

Terug naar overzicht