Terug naar overzicht

Verhuren aan een sociaal verhuurkantoor: wat zijn de voordelen?

29.06.2020
Sociaal-verhuurkantoor-voordelen

Als je investeert in sociaal vastgoed, dan kan je samenwerken met een sociaal verhuurkantoor (SVK). Dat is een vzw die betaalbare huurwoningen of -appartementen aanbiedt aan mensen met een lager inkomen of met een onzekere woonsituatie. Investeren in sociaal vastgoed betekent dat je met een aantal zaken rekening moet houden, maar het brengt ook heel wat voordelen met zich mee.

Er zijn een aantal zaken waar je als investeerder in sociaal vastgoed rekening mee moet houden als je verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor. Ten eerste kan je als verhuurder de huurder van de sociale woning niet kiezen, want dat doet het sociaal verhuurkantoor voor jou. Wie uiteindelijk gebruik zal maken van jouw woning, kan je als investeerder dus niet zelf bepalen.

Voordelen van een sociaal verhuurkantoor:

1. Geen leegstandheffing

Maar dat betekent ook dat je niet afhankelijk bent van je huurder. Je hebt een contract met het SVK, dus als je huurder al na enkele maanden verhuist en je woning leeg komt te staan, dan blijft het contract met het SVK doorlopen. Ook al staat je woning tijdelijk leeg, je zal dus steeds jouw huurinkomsten blijven ontvangen. In Brussel kan een leegstandheffing al na één jaar leegstand oplopen tot 6000 euro. Dat kan je dus vermijden als je samenwerkt met een sociaal verhuurkantoor.

Leegstand of achterstallige betalingen zullen dus geen invloed hebben op jouw rendement. Je gaat een contract aan met het SVK voor 25 jaar, dus je ontvangt zorgeloos elke maand jouw huurinkomsten.

2. Geen risico’s

Je geeft dus de touwtjes uit handen, want je hebt geen contact met de bewoner van jouw sociale woning. In ruil neemt het SVK alle risico’s op zich. Voor jou is er dus geen administratieve rompslomp, en er is geen risico op langdurige gerechtelijke procedures. Je kan  geen problemen krijgen met je huurder. Je kan dus met een gerust hart genieten van je vastgoedinvestering.

Als je verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor, hoef je veel minder tijd te investeren in het verhuren van je woning. Het SVK gaat op zoek naar een verhuurder en voert controles uit. Je moet zelf niet op zoek gaan naar een bankinstantie om een waarborg met je huurder vast te leggen.

3. Sociaal

Een andere zaak om rekening mee te houden is dat je bij een samenwerking met het SVK de huurwoning onder de marktprijs verhuurt. Op die manier kunnen mensen in nood goedkoper huren. Er is nog steeds een groot gebrek aan sociale woningen op de Belgische en vooral de Brusselse markt. De vraag naar sociale woningen is vandaag nog steeds groter dan het aanbod en er zijn enorme wachtlijsten, die alleen maar groeien.  is en blijft daarom een enorme goede belegging, met een rendement dat duidelijk toeneemt.

Als je investeert in sociaal vastgoed met een sociale verhuurkantoor, dan investeer je in een project waarmee je mensen uit de armoede helpt. Het sociale aspect is groot. Bovendien zijn alle appartementen comform de huidige regelgeving. Als investeerder biedt je dus een nieuwe, maar wel betaalbare woning aan.

4. Het sociaal verhuurkantoor staat aan jouw kant

Verhuren aan een sociaal verhuurkantoor is ook een engagement aangaan met het SVK. Het SVK onderhoudt het goede contact met jou, want jij bent belangrijk voor het SVK. In ruil gaat het SVK wekelijks controles uitvoeren in jouw verhuurde woning, de kans op schade aan jouw woning is dus klein, en bovendien is het SVK verantwoordelijk voor de schade die de verhuurder berokkent.

Het SVK is een vzw, je investeert dus in een sociaal project zonder risico’s.

5. Zekerheid en stabiliteit

Investeren in sociaal vastgoed zorgt dus voor zekerheid en stabiliteit. Als je na verloop van tijd je woning wil renoveren, dan kan je aanspraak maken op verschillende premies. In Brussel krijg je een renovatiepremie van maar liefst 80%, en wanneer je energiebesparende werken aan je woning doet, kan je automatisch rekenen op een enorm voordelige energiepremie.

Er zijn dus een aantal zaken waarmee je rekening moet houden als je de sociale woning verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor. Zo kan je de bewoner van je woning niet zelf kiezen, en je huurwoning zal ook onder de marktprijs worden verhuurd. Maar verhuren aan een sociaal verhuurkantoor wil ook zeggen dat je steeds zekerheid hebt over jouw rendement. Investeren aan een SVK biedt dus heel wat zekerheid en stabiliteit.

Wil jij risicoloos investeren en genieten van gewaarborgde en geïndexeerde verhuuropbrengsten? Bekijk dan zeker ons residentieel vastgoedproject Waterfront 35 langs de Brusselse Kanaalzone.

Terug naar overzicht