Successieplanning doe je niet voor jezelf maar voor jouw nabestaanden. Je kan hen namelijk een behoorlijke som aan erfbelasting besparen als je dit handig aanpakt. Vastgoed kan hierbij helpen.

Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om nog tijdens je leven vastgoed te schenken aan je (klein)kinderen. Ook daar zijn kosten aan verbonden in de vorm van schenkbelasting, maar die liggen meestal lager dan de tarieven van de erfbelasting die moet worden betaald na je overlijden. Bijkomend voordeel: een schenking verloopt een stuk vrolijker dan een erfenis. Maar dit is slechts één voorbeeld van hoe vastgoed kan helpen om het maximum van jouw vermogen over te dragen aan het nageslacht. 

Maak een afspraak met onze adviseur

Successieplanning,Bos,Kinderen,Erven,Erfbelasting,Vastgoed,Unibricks

Wat is successieplanning en waarom is het belangrijk?

Successieplanning is het proces waarbij je zorgt voor een correcte overdracht van je vermogen, zakelijke belangen en andere bezittingen aan je nabestaanden. Zo ben jij zeker dat alles naar wens verloopt en dat er geen conflicten ontstaan. Als mensen zich bezighouden met successieplanning doen ze dat niet alleen om ervoor te zorgen dat iedereen krijgt wat hij verdient. Ze houden ook rekening met de fiscale verplichtingen en de invloed die dit heeft op hoeveel vermogen er uiteindelijk bij hun nabestaanden terechtkomt.

De belangrijkste kosten die je kan tegenkomen zijn successierechten (of erfbelasting) en schenkbelasting. Successierechten is de belasting die je nabestaanden moeten betalen op de erfenis die ze ontvangen. Schenkbelasting daarentegen is de fiscale verplichting die geldt voor schenkers die bij leven iets schenken (bijvoorbeeld een geldbedrag of vastgoed) aan hun erfgenamen. Omdat deze belasting een stuk goedkoper is dan erfbelastingen is dit een populaire optie en vastgoed is daar een dankbare tool voor. 

Wil je weten welk voordeel een schenking van vastgoed precies kan opleveren? Voor meer informatie kan je onze blog schenking onroerend goed lezen of maak een afspraak met onze adviseurs. Daarin lees je hoe je het voordeel kan berekenen en lees je alles over schenking met behoud van vruchtgebruik