Terug naar overzicht

Spaargeld beschermen tegen inflatie in 4 stappen

14.12.2021
Protéger-épargne-l'inflation-4-étapes

Spaargeld beschermen tegen inflatie is een hot topic in de media vandaag. “Belgische spaarders verloren ruim 20 miljard euro aan koopkracht op jaar tijd”, zo luidde recent nog de dramatische titel van een artikel in Het Laatste Nieuws. Het is natuurlijk geen geheim dat een spaarrekening niets opbrengt maar heb je er al eens bij stilgestaan dat je spaargeld steeds minder waard is? Op het eerste zicht lijkt er niet veel aan de hand. Het bedrag op die rekening lijkt nagenoeg onveranderd, wat op zich al een spijtige zaak is, maar het verdwijnt in ieder geval niet. De veranderingen vinden echter plaats in de supermarkten, je energiefacturen, het tankstation, enzovoort. Terwijl het bedrag op je spaarrekening inderdaad hetzelfde blijft, stijgen de prijzen van de producten, grondstoffen en diensten die je koopt, waardoor je steeds minder kan kopen met dat bedrag. Oftewel, je koopkracht daalt. Stilstaan is wel degelijk achteruitgaan, het is tijd om in beweging te komen. Aan de hand van deze vier stappen, bescherm jij je spaargeld definitief tegen inflatie.

var widgetOptions401565 = { bg_color: “transparent” }; (function() { var a = document.createElement(“script”), h = “head”; a.async = true; a.src = (document.location.protocol == “https:” ? “https:” : “http:”) + “//ucalc.pro/api/widget.js?id=401565&t=”+Math.floor(new Date()/18e5); document.getElementsByTagName(h)[0].appendChild(a) })();

Protéger-épargne-l'inflation-4-étapes

Zorg voor een spaarbuffer

Als je nu de drang voelt om je spaarrekening te plunderen, doe dan je uiterste best om die te weerstaan. Haal eerst diep adem en pak er een rekenmachine bij. Typ het bedrag van je loon in en vermenigvuldig dat met drie. Dat is het minimum bedrag dat moet blijven staan. Tenminste, als dit voldoende is om een aantal maanden te overbruggen wanneer het noodlot toeslaat. Denk aan een wasmachine die stukgaat net buiten garantie of grote herstellingen aan je auto of je woning. Hoeveel je nodig hebt is volledig afhankelijk van je persoonlijk situatie. Heb je kinderen, partner, auto, eigen huis,… Dat heeft allemaal invloed op het budget dat onmiddellijk binnen handbereik moet zijn. De rest van je geld gaan we namelijk voor een poosje “wegzetten”.

Veilige spaarproducten

In de wereld van financiën mag je het woordje “veilig” vaak niet al te letterlijk nemen. Zodra je op zoek gaat naar rendement, zal je een zeker risico lopen, maar je kan die zodanig beperken dat volledig geruïneerd op straat belanden, uitgesloten is. Hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico is de gouden regel die je te allen tijde voor ogen moet houden. Een spaarrekening brengt je dus niet het grote geld, maar het staat er wel veilig en dat kleine extraatje is best leuk.

Dat gezegd zijnde, er zijn wel degelijk financiële producten op de markt die veilig zijn, maar het rendement is dus, juist, laag. Denk aan kasbons, termijnrekeningen, tak 21 spaarverzekeringen en pensioensparen. De volgorde waarin die producten genoemd staan, is niet toevallig. Het rendement neemt toe naarmate je verder leest, maar komt niet hoger dan om en bij de 1,75%. Niet voldoende dus om het effect van de inflatie op je spaargeld te neutraliseren, maar wel de solide basis waarop we verder gaan bouwen.

Over bouwen gesproken, vastgoed wordt ook nog steeds beschouwd als een betrouwbare belegging en past perfect in dit stappenplan om je spaargeld te beschermen tegen inflatie. De huurinkomsten en het gebouw zelf stijgen tijdens een inflatie mee in waarde wat van vastgoed een inflatiebestendig product maakt.

spaargeld inflatie

Gespreid beleggen

In de derde stap om je spaargeld te beschermen tegen inflatie, werp je best nog eens een blik op je rekenmachine. Schiet er nog iets over van je spaargeld nadat je een spaarbuffer en een fundering hebt aangelegd? Ja? Dan kan je de markt van beleggingsfondsen en beleggingsverzekeringen tak 23 verkennen. De potentiële rendementen liggen een stuk hoger, maar de risico’s dus ook. Bovendien vraagt beleggen wat kennis en permanente inspanningen om die kennis up-to-date te houden. Laat je dus goed informeren. Een beleggingsfonds heeft als voordeel dat je geld, samen met dat van de andere beleggers, over verschillende aandelen, obligaties en liquiditeiten verdeeld wordt. Je legt je eieren dus niet in één mand.

Een beleggingsverzekering is in de basis hetzelfde als een beleggingsfonds maar is fiscaal voordeliger en bied je de optie om een begunstigde aan te duiden voor het geval je overlijdt. Al deze voordelen hebben wel een prijskaartje, de instap- en beheerkosten liggen een stuk hoger.

Accenten leggen

Met het resterende spaargeld, of in ieder geval het geld dat je bij verlies hoogstens een wrang gevoel in je maag oplevert, kan je het risico nog wat opschroeven met het oog op hogere rendementen. Dat doe je door wat “accenten” te leggen in je beleggingsportefeuille. Je koopt dan specifieke aandelen in plaats van een fonds met diverse financiële producten . In vergelijking met beleggingsfondsen en beleggingsverzekeringen vraagt dit veel meer kennis en permanente inspanningen om die kennis up-to-date te houden.

Kies je toch liever voor een zorgeloze belegging? Neem dan een kijkje bij onze vastgoedinvesteringen of vraag advies op maat van jouw behoeftes.

Bronnen

De Tijd

Het Laatste Nieuws

Unest Erasmus Brussel

Jaar na jaar schiet het aantal studenten in België verder de hoogte in maar het aanbod aan studentenvastgoed groeit niet (snel genoeg) mee. Unest Erasmus Brussel biedt een antwoord op dit probleem. 

Lees JE IN
Terug naar overzicht