Terug naar overzicht

Het ideale vakantiehuis in de Ardennen kopen? Hierop moet je letten!

12.07.2018
Ideale-vakantiehuis-ardennen-tips

Vakanties dicht bij huis winnen opnieuw aan populariteit. Daar zit de lage kostprijs allicht voor iets tussen. De verplaatsingskosten liggen beduidend lager en, als je het slim aanpakt, betaal je ook een pak minder voor een eigen vakantiehuisje in België dan in het verre buitenland.

Voor veel Vlamingen en Nederlanders is de Belgische Ardennen dan ook een logische keuze; een streek met glooiende bosrijke landschappen, idyllische riviertjes, prachtige natuur en een relaxte omgeving die bijna nergens elders meer te vinden is.

Maar waarop moet je nu letten wanneer je de zoektocht naar een vakantiehuisje start?

  1. Zoals bij elke vastgoed investering speelt de locatie een heel belangrijkste rol. In welke regio is het vakantiehuis gelegen? Welke troeven biedt de streek qua ontspanning en toerisme? Hoe goed is ze bereikbaar? Het ene vakantiehuis in ‘de Ardennen’ is het andere niet. Verkiest u de middeleeuwse straatjes van Durbuy, de Folklore van Malmedy, de regio rond het Kasteel van La Roche of eerder de grotten bij Han-Sur-Lesse? Elke regio heeft zo haar eigen charmes.
  2. De kostprijs van het vakantiehuis is uiteraard ook een beslissende factor, maar verlies ook andere kostenposten niet uit het oog. Zo moet je allicht registratierechten betalen. Voor vakantiehuisjes in toeristische gebieden, zoals de Ardennen of de kust, betaal je ook een gemeentebelasting. En misschien moet de woning nog verbouwd worden? Breng de totale kostprijs van je project in kaart vóór je een beslissing maakt.
  3. Kies je vervolgens voor een bestaand vakantiehuisje of een splinternieuwe chalet? Een oud huisje kan erg charmant zijn, maar hou zeker rekening met de mogelijke onderhoudskosten die een verouderd gebouw met zich meebrengt. Bovendien zijn de verouderde vakantiewoningen vaak minder goed geïsoleerd, wat resulteert in hogere stookkosten. Bij een recentere woning wordt sneller met duurzame en ecologische materialen gewerkt, wat op termijn ook scheelt in de portemonnee.
  4. De inrichting van de woning: Ben je eerder avontuurlijk én perfectionistisch aangelegd, dan is een oude hoeve of een ander huisje opknappen zeker iets voor jou. Je kunt uiteraard ook op zoek gaan naar woningen die al zijn ingericht als vakantiewoning. Bekijk zeker ook eens de vakantiewoningen waar je zelf je eigen meubelpakket kan samenstellen, zo geef je jouw vakantiewoning toch nog een persoonlijke kant.

Je zoektocht begint uiteraard in kranten en tijdschriften en op immo websites met gespecialiseerde rubrieken voor vastgoed in de provincies Luxemburg, Namen en Luik – of in de Franse Ardennen natuurlijk. Neem zeker ook eens een kijkje op onze website: ons succes project nabij Durbuy is een absolute aanrader.

Terug naar overzicht