Sluit menu

Toerisme Vlaanderen organiseert elke vijf jaar een grootschalig onderzoek rond de Vlaamse regio’s. Daarin wordt onder meer gepeild naar het gemiddelde bedrag dat een toerist er per dag uitgeeft. Voor de provincie Limburg komt dat neer op een gemiddelde van 79,9 euro per dag. Shoppingstad Hasselt spant de kroon met gemiddeld 189,2 euro per dag. Onderaan de ladder prijken de Limburgse Kempen, waar we dagelijks gemiddeld 50,3 euro besteden.

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes omtrent vastgoed?

Opvallend: van het provinciaal gemiddelde van 79,9 euro gaat slechts 1,8 euro naar recreatie. “Dat is eenvoudig te verklaren”, zegt Pascale Ramakers van het kenniscentrum van Toerisme Limburg vzw. “De Limburgse Kempen zijn een heel uitgestrekt gebied waarin onder meer twee vakantieparken gevestigd zijn. Omdat daar al heel wat sport- en ontspanningsactiviteiten inbegrepen zijn in de prijs, hoeven reizigers er niets bij te betalen. Zo daalt het gemiddelde.”

Dat het toerisme in Limburg steeds verder boomt, bewijzen ook de tewerkstellingscijfers. In 2008 werkten 39.094 mensen direct of indirect in de Limburgse vrijetijdssector. In 2010 steeg het aantal jobs naar 40.785. De vele investeringen die de verschillende overheden en private initiatiefnemers doen in onder meer natuur, recreatie en verblijfsmogelijkheden, genereren dus quasi meteen een economische return.

Meer toeristen blijven langer
Om een en ander concreet te maken: in 2010 investeerde Limburg meer dan 129 miljoen euro in toerisme en vrijetijdsbesteding. Het jaar ervoor was dat nog iets minder dan 114 miljoen euro. Het geld gaat onder meer naar natuurbehoud, de uitbreiding en renovatie van het wereldberoemde fietsnetwerk en de verdere ontwikkeling van toeristische initiatieven. Het is dan ook logisch dat het aantal verblijfsmogelijkheden in Limburg jaar na jaar toeneemt.

Zo steeg het aantal logies (hotels, gastenkamers, vakantieparken, kampeerterreinen, …) van 584 uitbatingen in 2008 tot 960 uitbatingen in 2013. Duizenden reizigers uit binnen- en buitenland komen dus naar Limburg afgezakt. In april 2014 arriveerden 109.346 toeristen en zakenlui in de provincie, beduidend meer dan de 105.075 van april 2013. Het aantal overnachtingen klokte in april 2014 af op 326.039, in vergelijking met 308.163 een jaar voordien.

Schrijf u in op de nieuwsbrief
  • We behandelen uw gegevens net zoals ons vastgoed. Met de grootste zorg.