Terug naar overzicht

Ontdek het potentieel van jouw vastgoed: hoe kan ik mijn rendement optimaal berekenen?

16.05.2024
hoe kan ik mijn rendement optimaal berekenen

Is het simpelweg delen van huuropbrengsten door de aankoopprijs voldoende om het rendement van uw vastgoedinvestering te bepalen? Hoewel dit een eerste indicatie geeft, is een grondigere aanpak noodzakelijk voor vastgoedbeleggers die streven naar optimalisatie van hun rendement en het maximaliseren van hun investeringen.

De vastgoedmarkt

Met de rentestijging vanaf 2022 kregen investeerders ineens meer opties om hun geld te beleggen, kijk maar naar het succes van de staatsbon. Gedurende die periode haakten veel vastgoedinvesteerders tijdelijk af, maar gelukkig zijn ze terug! “In de huidige marktomstandigheden is het een geweldige kans om vastgoed te kopen,” zegt Frédéric Vandenhende van Investr.

hoe kan ik mijn rendement optimaal berekenen

De terugkeer van vastgoedinvesteerders wordt ook bevestigd door de jaarcijfers voor 2023 van de federatie van het notariaat. “De activiteit op de vastgoedmarkt daalde in 2023 met 15 %, maar de daling van het aantal gesloten hypothecaire kredieten was met 26,6 % veel groter”, zegt notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be. “Hypothecaire kredieten worden traditioneel aangegaan door mensen die een gezinswoning kopen. Dat betekent dat de investeerders opnieuw actiever zijn.”

Maar wat maakt de marktomstandigheden zo voordelig? “Het aantal transacties op de vastgoedmarkt neemt af, terwijl de vraag naar huurwoningen groeit,” zegt Vandenhende. De verminderde interesse in nieuwbouw en energieverslindende woningen biedt kopers en investeerders meer onderhandelingsruimte, terwijl de concurrentie afneemt.

Wat is een realistisch rendement?

“Vandaag schommelt een realistisch nettohuurrendement voor een huis of appartement tussen 2,3 % en 3 %. Dat zal naar verwachting wel stijgen. Door de hoge vraag naar huurwoningen en het beperkte aanbod zullen de huurprijzen stelselmatig stijgen. Daardoor zal het rendement na verloop van tijd significant hoger zijn dan bij de aankoop.” zegt Vandenhende.

Hoe bereken je het rendement van je vastgoed?

Het is niet slechts een kwestie van huuropbrengsten delen door de aankoopprijs. Hier zijn enkele essentiële elementen om rekening mee te houden:

1. Huurrendement

Dit wordt berekend als de verhouding tussen de huuropbrengst en de investering/aankoopprijs. Maar het is belangrijk om ook rekening te houden met jaarlijkse kosten, zoals onderhoud en verzekeringen. Een grondige analyse van alle kosten en opbrengsten is cruciaal voor een nauwkeurige rendementsberekening. Bestaat er een vuistregel voor de totale jaarlijkse kosten?

Reken voor een nieuwbouw op 12 % van de jaarlijkse verhuurprijs en voor bestaand vastgoed op 18 %, zegt Vandenhende.

2. Financieel rendement

Met een stijgende inflatie kan het gunstig zijn om te lenen voor vastgoedinvesteringen. Dit kan resulteren in een hoger rendement op de investering op lange termijn. “In periodes van ultralage rente was de rentevoet op een lening lager dan het huurrendement van de vastgoedinvestering. Die financiële hefboom is er vandaag niet meer, maar dat betekent niet dat lenen geen voordelen meer biedt.”, zegt Vandenhende. “Het financieel rendement heeft plaatsgemaakt voor een inflatierendement. De hefboom op koopkracht is er wel nog. Stel dat je maandelijks 500 euro betaalt voor een krediet. Die 500 euro is vandaag veel meer waard dan over 15 jaar.”

3. Meerwaarderendement

Dit wordt gerealiseerd bij verkoop van het vastgoed tegen een hogere prijs dan de initiële investering. Het is echter belangrijk om rekening te houden met extra kosten en de tijd die nodig is om deze kosten terug te verdienen. ‘Bij een nieuwbouw is er 5 tot 7 jaar nodig om de kosten te recupereren die bij de aankoop van het pand kwamen kijken. Bij bestaand vastgoed is dat ongeveer 4 jaar’, zegt Vandenhende.

Samengevat

Voor een nauwkeurige rendementsberekening is het van belang om alle kosten en opbrengsten in beschouwing te nemen, inclusief aankoopprijs, huurinkomsten, jaarlijkse kosten en mogelijke meerwaarde bij verkoop. Door het huurrendement, financieel rendement en meerwaarderendement nauwkeurig te evalueren, kunt u uw kansen op succes maximaliseren in de steeds veranderende vastgoedmarkt.

Er bestaat geen magische formule voor de beste investering; het draait om een grondige analyse en het maken van weloverwogen beslissingen. Zoals Vandenhende adviseert: “Kies iets waar je je goed bij voelt en waarin je vertrouwen hebt.” Het investeren in vastgoed kan lucratief zijn, maar het vereist gedegen onderzoek en berekening. Door alle aspecten van het rendement zorgvuldig te evalueren, kunt u uw vastgoedportefeuille optimaliseren en maak je een grote kans om de juiste beslissing te nemen.

Hoe begin ik eraan?

Bij Unibricks begrijpen we de complexiteit van vastgoedinvesteringen en streven we ernaar om onze investeerders op alle mogelijke manieren te ondersteunen. Of je nu op zoek bent naar advies over het vinden van de juiste investeringsmogelijkheid, het beheren van jouw vastgoedportefeuille of het optimaliseren van jouw rendement, ons team van experts helpt je graag bij het maken van de juiste beslissingen.

Plan een afspraak in!

Terug naar overzicht