Sluit menu

Al te vaak krijgt men een brutorendement voorgeschoteld, terwijl men daarmee geen correcte inschatting kan maken over wat de investering precies zal opleveren. Zal je er veel geld tegenaan moeten gooien of kan je investeren in vastgoed met weinig geld? Welke kosten komen er nog bij en hoeveel zal je vastgoedinvestering netto opleveren? Kan ik bovendien genieten van een zorgeloos concept of zal ik elke maand wel iets van zorgen moeten overwinnen? Dat zijn vragen waar je mee blijft zitten.

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes omtrent vastgoed?

Klassiek of zorgeloos vastgoed

Binnen de verzameling van potentiële vastgoedinvesteringen kan u verscheidene onderverdelingen maken. Zo bestaat er vastgoed gekoppeld aan een zorgeloos concept of klassiek vastgoed.

1. Klassiek vastgoed

Kopen en verhuren van huizen of appartementen is ongetwijfeld een concept waarmee je wat meer vertrouwd mee bent. U koopt een eigendom aan en neemt daarna de volgende verantwoordelijkheden op uw schouders:

 • Zoeken naar potentiële huurders
 • Correct ontvangen van de huur
 • Zorgen dat het pand onderhouden wordt
 • Omgaan met risico op wanbetaling
 • Administratiewerk in orde maken
 • Omgaan met lastige huurders, schade en indien nodig met gerechterlijke procedures

Kortom bij investeren in vastgoed komt heel wat kijken en kan het vaak zijn dat je het bos door de bomen niet ziet. 

2. Zorgeloos vastgoed 

Tweede verblijf + zorgeloze opbrengsten in Han-sur-Lesse

Anderzijds is er zorgeloos vastgoed waar je enkel investeert en daarna puur geniet van de opbrengsten. Alles wordt verder voor jou geregeld waardoor je kan zeggen:

 • "Ik heb geen last van wanbetalers"
 • "Leegstand? Geen last van"
 • "Ik heb nagenoeg geen papierwerk
 • "Ik moet niet kijken voor de verwarming op een vrije zaterdag"
 • ...

Kortom je wordt gevrijwaard van alle zorgen. Handig niet? Maar waar zit het addertje onder het gras?

Het nadeel aan een zorgeloze investering is dat je een jaarlijkse bijdrage betaald aan de exploitatiemaatschappij en dat je vaak gebonden bent aan een bepaald design.

Je moet wel nadenken voor wat je nu juist een vastgoedinvestering wil doen. Zie je het meer als een pure belegging, een tweede verblijf of een cominatie van beiden? Voor de eerste en laatste idee lijkt  het uit handen geven aan een professionele speler dan een mooie oplossing. 

Voorbeelden van een zorgeloze vastgoedinvestering, zijn hotelvastgoed of een vakantiesuite in een vakantiepark! 

Download nu ons gratis eBook: 10 vragen rond hotelvastgoed 

Financiële plaatje 

Uiteraard is het belangrijk om te weten wat je investering zal gaan opbrengen. Krijg je een algemeen rendement aangekondigd van je vastgoedadviseur of makelaar, dan kan je zo goed als altijd verwachten dat dit over een brutorendement zal gaan en dat daar nog kosten bij komen. 

Vraag daarom steeds aan de adviseur die je ten rade staat wat het geschatte nettorendement dan is. Let echter op! Als je uitgaat van 8% rendement dan moeten wij deze ballon al doorprikken. 

Lees hier wat een realistisch rendement is op vastgoed 

Besluit

Je kan stellen dat de keuze van vastgoed eigenlijk volledig afhankelijk is van jouw ingesteldheid. Ben je een handige Harry, klus je alook graag en ben je graag steeds paraat voor je huurders, dan is klassiek vastgoed iets voor jou. Heb je daarentegen nood aan wat meer quality time voor jou en je gezin en wil je liever zorgeloos investeren met de geruststelling dat een wereldspeler zorgt draagt over jouw spaargeld? Dan is een zorgeloze vastgoedinvestering jouw oplossing!

Schrijf u in op de nieuwsbrief
 • We behandelen uw gegevens net zoals ons vastgoed. Met de grootste zorg.