Terug naar overzicht

Een kot huren of kopen? De beste optie voor je studerende kinderen

10.04.2020

Je zoon of dochter gaat binnenkort studeren en je zoekt een kot voor het volgend academiejaar. Maar – het moet gezegd zijn – je weet niet waar eerst gekeken. Hoe begin je aan die helse zoektocht? Waar moet je allemaal rekening mee houden? En kies je er best voor om een kot te huren of te kopen? Alles hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Op kot gaan, een deftig prijskaartje. Wat kost een studentenkamer?

Het was je misschien al ter ore gekomen, maar aan op kot gaan hangt er best wel een prijskaartje. Een gemiddelde studentenkamer in Leuven of Gent bijvoorbeeld kost 356 euro per maand en dan heb je daar niet eens een eigen badkamer of keuken voor. Wil je een dergelijk comfort, dan mag je eerder aan een maandelijks budget van 480 euro denken. En Brussel is nog duurder!

De rekening is snel gemaakt. Studeert je kind 5 jaar, dan kijk je gemakkelijk tegen een 20.000 euro aan.

Best veel huurgeld, niet? Geld dat nooit meer terugkomt.

Op kot gaan is uiteraard een goede investering voor je kinderen. Ze leren zelfstandig zijn, maken herinneringen die ze nooit meer zullen vergeten en verdoen veel minder tijd aan pendelen, en die tijd kunnen ze dan weer investeren in hun studie en diploma. Een kot huren heeft z’n voordelen en kan wel degelijk de goede keuze zijn, zeker wanneer je slechts één kind hebt dat voor een korte periode op kot moet.

Maar we dagen je graag uit.

Zelfs wanneer investeren in een kot op eerste zicht niet haalbaar of interessant lijkt, zou je weleens verrast kunnen zijn. Je zal weinig vastgoedinvesteringen vinden die laagdrempeliger zijn dan studentenvastgoed. Ook met kleinere bedragen kan je investeren in vastgoed, en daar krijg je al snel heel wat rendement en andere voordelen voor terug. Je leest er meer over in dit artikel over investeren in vastgoed met weinig geld.

De voordelen van investeren in studentenvastgoed

Dankzij de hoge vraag naar studentenkamers, vooral in de centrumsteden, is er weinig risico verbonden aan de aankoop van studentenvastgoed. Stoppen je kinderen bijvoorbeeld met studeren of heb je ruimte over, dan geraakt je kot heel gemakkelijk verhuurd. En dat brengt een mooie hoeveelheid aan huurinkomsten en extra rendement met zich mee. Maar er zijn nog tal van andere voordelen:

  • Beheer je zelf het kot van je kind? Dan riskeer je geen malafide kotbaas of afgeleefde kamer waar probleem na probleem zich opstapelt. Je kinderen voelen zich zó thuis in een studentenkamer die je koopt en dat is ook belangrijk.
  • Wist je dat geld lenen nog nooit zo goedkoop was? Er is een historisch lage rente en hierdoor brengt je spaarboekje heel weinig op, waardoor het dankzij de inflatie snel minder waard wordt, maar tegelijk zijn woonleningen wel spotgoedkoop. Het ideale moment om te investeren!
  • Vastgoed staat niet voor niets gekend als een van de meest veilige, zekere investeringen. Wil je het studentenkot doorverkopen wanneer je kinderen afgestudeerd zijn, dan mag je een goede prijs verwachten. En in de tussentijd verloor je geen geld aan huur. Een win-win, toch?

Meer weten? Hier lees je alles over de voordelen van investeren in studentenkamers.

Waar moet je op letten bij het kopen van een studentenkamer?

Een studentenkamer kopen is en blijft een investering natuurlijk. Ga dus zeker goed na wat jouw plan en persoonlijke situatie is. Een vastgoedexpert kan jou hier altijd bij helpen, maar hier vind je alvast een overzicht van enkele zaken waar je op kan letten om je rendement zo hoog mogelijk te houden:

  • Kies het juiste pand! Studenten hechten steeds meer belang aan kwaliteit.
  • Wat is jouw persoonlijke budget? Kan je lenen? Hoeveel geld zou je op jaarbasis verliezen als je huurt? Hoeveel win je als je voor een vastgoedinvestering kiest? Wat zijn de extra bijkomende kosten in iedere situatie? Iedere situatie is anders – wat is de jouwe?
  • Wat zijn de kwaliteits- en veiligheidsnormen? Wil je een klassiek huis ombouwen tot een studentenwoonst? Dan zijn daar enkele regels voor. Een kamer moet bijvoorbeeld minstens 12 vierkante meter groot zijn en per zes bewoners moet er minstens één toilet zijn. Je hoeft hier uiteraard geen aandacht aan te besteden als het pand enkel voor jouw kinderen is, maar het is wel belangrijk als je ook aan andere mensen verhuurt.
  • Wat is jouw plan op lange termijn? In ons stappenplan voor de beginnende vastgoedinvesteerder raden we aan om van in het begin vooruit te denken. Wat ga je doen wanneer je kinderen stoppen met studeren? Blijven verhuren? Doorverkopen?
  • Wil je het pand zelf beheren of werk je met een projectontwikkelaar?

Een resem aan vragen en zaken om bij stil te staan, maar het loont.

Studentenvastgoed is een goede belegging. En het is niet uitzonderlijk dat mensen met studentenkoten kiezen voor een lange investeringstermijn van tien tot vijftien jaar en hun studentenvastgoed blijven verhuren wanneer hun kinderen al lang afgestudeerd zijn.

De conclusie? Of je best huurt of koopt, dat hangt af van jouw persoonlijke situatie. Maar we dagen je uit om zeker eens in detail te kijken naar de voordelen die het kopen van een studentenkamers biedt. Het is namellijk veel toegankelijker dan dat heel wat mensen denken.

Wil je graag eens gedetailleerd kijken naar wat de mogelijkheden zijn voor jou?

Neem dan zeker contact op voor een vrijblijvend gesprek, onze vastgoedexperts helpen je met veel plezier!

Terug naar overzicht