Terug naar overzicht

6 voordelen van investeren in studentenkamers

26.02.2020
voordelen-investeren-studentenkamers

Studentenvastgoed… het is een investering die steeds populairder wordt. En dat is eigenlijk niet zo verrassend, want er zijn tal van opportuniteiten te vinden op de markt. Maar waarom is studentenvastgoed nu precies zo’n goede belegging? Hier vind je een overzicht van de 6 belangrijkste voordelen van investeren in studentenkamers.

Laagdrempelige investering

Beleggen in vastgoed lijkt op het eerste zicht intimiderend, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Wanneer je ervoor kiest om te investeren in studentenkamers, dan is je financiële inbreng pakken lager dan bij andere investeringen zoals bijvoorbeeld de aankoop en verhuur van residentieel vastgoed. En dankzij middelen als het hefboomeffect kan je gemakkelijk meer inkomsten bekomen en met weinig geld investeren in vastgoed.

Studentenvastgoed is inflatiebestendig

Wist je dat studentenkamers één van de meest inflatiebestendige investeringen is? Spaarboekjes brengen nauwelijks nog geld op, want de inflatie is vaak hoger dan het rendement dat je ontvangt op je spaargeld, waardoor je zuurverdiende centen steeds minder waard worden en je koopkracht verliest als je je geld op je spaarboekje laat staan.

Dat is een ander verhaal bij vastgoed, aangezien de waarde van vastgoed over het algemeen stijgt. Zeker bij studentenkamers is dat het geval, want de vraag naar kwaliteitsvolle studentenkoten wordt alsmaar groter. Dat maakt studentenresidenties een goede belegging.

Weinig risico

Dit sluit wat aan bij het vorige punt, maar omdat de vraag naar studentenkoten blijft stijgen in de meeste studentensteden, is er weinig risico verbonden aan beleggen in studentenvastgoed. Studenten zijn een enorm groot aandeel van de vastgoedmarkt. In Brussel bijvoorbeeld vind je één student op 14 inwoners en in Gent en Leuven is dat zelfs nóg meer: respectievelijk één student op 4 inwoners en één student op 2,5 inwoners.

Als je die cijfers bekijkt, hoeft het niet te verbazen dat er weinig risico verbonden is aan een investering in studentenvastgoed, zeker wanneer je weet dat er een tekort is aan kwaliteitsvolle studentenwoningen op de vastgoedmarkt. Hogescholen en universiteiten kunnen niet mee met de vraag, waardoor er veel kansen zijn op de privémarkt. Besteed je aandacht aan de specifieke zaken die een student zoekt in zijn of haar studentenwoning? Dan is studentenvastgoed een goede investering met weinig risico en kans op hoog rendement.

Kans op hoog rendement

Wanneer je een laagdrempelige investering combineert met inflatiebestendigheid en weinig risico, dan ontstaat er nog een belangrijk voordeel: een kans op hoog rendement. Rendement is natuurlijk nooit gegarandeerd, maar bij studentenvastgoed zijn er heel wat zaken waar je kan op letten om ervoor te zorgen dat je een zo hoog mogelijk rendement hebt:

  • De locatie van het kot is een bepalende factor in hoe hoog je rendement is. Studenten kiezen consequent voor studentenwoningen in de buurt van hun universiteit of hogeschool. En ook de nabijheid van openbaar vervoer speelt mee.
  • Investeer in een kwaliteitsvolle woning. Onderzoek heeft uitgewezen dat studenten voor kwaliteit kiezen en op zoek zijn naar een kot met een goede (draadloze) internetverbinding, digitale tv-voorzieningen en een eigen badkamer en toilet.
  • Hoe meer je zelf doet, hoe hoger je rendement zal zijn. Maar dat brengt ook meer risico en een grotere tijdsinvestering met zich mee.
  • Een goede voorbereiding, toepasselijke timing en aandacht voor een continue verhuring van je studentenkamers zal bijdragen een hoger rendement.

Win-win voor eigenaars met studerende kinderen

Heb je een studerende zoon of dochter of kinderen die binnenkort op kot gaan? Dan is een vastgoedinvestering in studentenkoten dubbel interessant. Je betaalt geen huur voor het kot van je kind en krijgt daarnaast nog eens extra rendement van de andere huurders.

En wanneer je kinderen afgestudeerd zijn, sta je voor de keuze: blijven verhuren en maandelijks rendement binnenhalen of de studentenwoning verkopen, vaak aan een hogere prijs dan dat je het aankocht. Een extra interessante belegging dus.

Diversificatie voor je vastgoedportefeuille

Al bij al: van waar je interesse in studentenvastgoed ook precies komt, het is een enorm goede belegging. Maar wil je het maximale uit je vastgoedinvesteringen halen? Dan raden we je zeker aan om een diverse vastgoedportefeuille op te bouwen met verschillende investeringen zoals hotelvastgoed, sociaal vastgoed én – jawel – studentenvastgoed.

Wil je graag meer info over vastgoedinvestering?

Aarzel niet en neem vandaag nog contact op met Bricks & Leisure. We helpen je graag verder met al jouw vragen!

Terug naar overzicht