Terug naar overzicht

6 voordelen van investeren in studentenkamers

26.02.2020
voordelen-investeren-studentenkamers

Een investering in studentenvastgoed wint al enkele jaren aan populariteit. Beleggers die hun vastgoedportefeuille willen uitbreiden, ouders met studerende kinderen, mensen die willen dat hun spaargeld weer opbrengt,… steeds meer mensen zien de voordelen van een belegging in vastgoed voor studenten. Dat is eigenlijk niet zo verwonderlijk, want er zijn tal van opportuniteiten te vinden op de markt. Maar waarom is studentenvastgoed nu precies zo’n goede belegging? Hier vind je een overzicht van de belangrijkste voordelen van investeren in studentenkamers.

Beste investering voor een beperkt budget

Je hebt geen kaas gegeten van beursbeleggingen, je budget is te beperkt om (nog eens) te investeren in iets veilig als vastgoed en op je spaarrekening hoef je al helemaal niet te rekenen. In dat geval zit er niets anders op dan je neerleggen bij je dalende koopkracht. Toch? Natuurlijk niet! Want je budget is helemaal niet te klein om te investeren in vastgoed.

Beleggen in vastgoed lijkt op het eerste zicht intimiderend, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Als je kiest voor een investering in studentenkoten, ligt de financiële inbreng pakken lager dan wanneer je een woning of appartement als belegging koopt. En met laag bedoelen we ook echt laag. Investeren in studentenkamers, in een modern project kan al vanaf €115.000. Bovendien kan je dankzij middelen als het hefboomeffect of een bulletkrediet, ondanks een klein budget, toch investeren in vastgoed en meer inkomsten bekomen met je slapende spaargeld. Zo krijgt je vermogen eindelijk weer een duw in de stijgende richting.

Studentenvastgoed is inflatiebestendig

Wist je dat een kot één van de meest inflatiebestendige investeringen is? Spaarboekjes brengen nauwelijks nog geld op. Dat komt omdat de inflatie vaak hoger is dan het rendement dat je ontvangt op je spaargeld, waardoor je zuurverdiende centen steeds minder waard worden en je koopkracht verliest.

Dat is een ander verhaal bij vastgoed aangezien die waarde over het algemeen stijgt, ook tijdens inflatie. Dat is zeker het geval voor studentenkamers, want de vraag naar kwalitatieve koten wordt alsmaar groter door het aantal studenten dat jaarlijks toeneemt.

De toekomst van studentenvastgoed

Omdat het aanbod studentenvastgoed niet snel genoeg meegroeit met het stijgende aantal studenten is er in steden zoals Brussel nu al sprake van een tekort aan koten. (Bron: De Tijd) De oorzaak ligt bij de enorme aantrek van buitenlandse studenten. Nog zo’n trend die zich in de toekomst zal doorzetten.

Studentengroei-2020-2030-Studentenvastgoed-Unibricks percentage-kotstudenten-2020-2030-Studentenvastgoed-Unibricks

Sterker nog, tegen 2030 hebben we nood aan maar liefst 95.000 extra koten. 70.000 zijn nodig om de aangroei van buitenlandse studenten op te vangen en de overige 25.000 koten zijn voor Belgische studenten ten gevolge van de demografische groei. Nu zitten we nog op een historisch dieptepunt wat betreft 17-24 jarigen, maar het aantal 12-16 jarigen kondigt een stevige groei aan. (Bron: De Tijd + CeSo) Wij zijn gewaarschuwd. Dit is hét moment om in deze stabiele en veilige markt te stappen.

Investering met beperkt risico

Omwille van die stijgende vraag naar studentenkoten in de meeste studentensteden, is het risico bij een belegging in dit vastgoed eerder beperkt. Hogescholen en universiteiten kunnen niet mee met de vraag, waardoor er veel kansen zijn op de privémarkt.

Studenten zijn een enorm groot aandeel van de vastgoedmarkt. In Brussel bijvoorbeeld vind je één student op 14 inwoners en in Gent en Leuven is dat zelfs nóg meer: respectievelijk één student op 4 inwoners en één student op 2,5 inwoners.

Als je al die cijfers bekijkt, weet je dat dit hét moment is om in deze ontwikkelde, duurzame markt te stappen. De rush op koten is niet alleen meer voorbehouden voor studenten. Ook in vastgoed bestaat er zoiets als “de boot missen”. Besteed voldoende aandacht aan de specifieke behoeften van een student, dan beperk je het risico en maak je een goede kans op hoog rendement.

Kans op hoog rendement

Als je met een beperkt budget kan investeren in een inflatiebestendig product met een beperkt risico, dan ontstaat er nog een belangrijk voordeel: de kans op hoog rendement. Rendement is natuurlijk nooit gegarandeerd, maar bij studentenvastgoed zijn er heel wat factoren waar je op kan letten om dit te maximaliseren:

  • De locatie van het kot is een bepalende factor voor de hoogte van je rendement. Studenten kiezen consequent voor studentenwoningen in de buurt van hun universiteit of hogeschool. Let ook op de nabijheid van openbaar vervoer, want ook dat speelt een grote rol.
  • Investeer in een kwaliteitsvolle Onderzoek heeft uitgewezen dat studenten voor kwaliteit kiezen en op zoek zijn naar een kot met een goede (draadloze) internetverbinding, digitale tv-voorzieningen en een eigen badkamer en toilet.
  • Hoe meer je zelf doet, hoe hoger je rendement zal zijn. Maar dat brengt ook meer risico met zich mee en is arbeidsintensief.
  • Een goede voorbereiding, toepasselijke timing en aandacht voor een continue verhuring van je studentenkamers zal bijdragen een hoger rendement.

Opbrengsten van studentenkoten vs regulier vastgoed

Door de lagere aankoopprijs is studentenvastgoed toegankelijker dan de reguliere vastgoedmarkt. Zo betaal je voor een appartement gemiddeld zo’n € 244.000,- (Bron: VRT), terwijl je voor hetzelfde bedrag twee studentenkamers koopt en zelfs geld overhoudt!

Als je de maandelijkse huuropbrengsten vergelijkt, zie je dat dat zo zijn voordelen heeft. Een appartement brengt maandelijks gemiddeld zo’n € 755,- aan huurinkomsten op (Bron: De Tijd) maar in het geval van twee studentenkamers in Brussel loopt dat op naar € 900,- (op basis van de gemiddelde huurprijs van € 450,-). Oftewel, meer huurinkomsten voor een lagere instapkost. Over een slimme investering gesproken!

Maar zelfs al is je budget te laag om twee koten kopen, dan heb je dus ook al een inkomen van € 450 per maand. Dat krijg je niet door je geld op je spaarrekening te laten staan.

Hoeveel zal je studentenkot opbrengen?
Doe zelf de simulatie!*

 

var widgetOptions396856 = { bg_color: “transparent” }; (function() { var a = document.createElement(“script”), h = “head”; a.async = true; a.src = (document.location.protocol == “https:” ? “https:” : “http:”) + “//ucalc.pro/api/widget.js?id=396856&t=”+Math.floor(new Date()/18e5); document.getElementsByTagName(h)[0].appendChild(a) })();

Win-win voor eigenaars met studerende kinderen

Heb je een studerende zoon of dochter of kinderen die binnenkort op kot gaan? Dan is een vastgoedinvestering in studentenkoten dubbel zo interessant. Je betaalt geen huur voor het kot van je kind en wanneer hij/zij afgestudeerd is, sta je voor de keuze: blijven verhuren en maandelijks rendement binnenhalen of de studentenwoning verkopen, vaak aan een hogere prijs dan dat je het hebt gekocht. Een extra interessante belegging dus.

Geen tijd om te investeren?

Eén of meerdere koten verhuren is natuurlijk fantastisch voor je spaarpot maar iets minder voor je agenda. Verhuring van korte duur betekent namelijk een zeer intensief beheer dankzij steeds nieuwe ladingen studenten die allemaal graag een fris, goed onderhouden kot willen. Daarom besteden koteigenaars het beheer en het zoeken naar huurders vaak uit aan een gespecialiseerd bedrijf en profiteren zo van een langdurig, passief inkomen waar ze verder geen omkijken naar hebben. Ook wij bieden deze service aan.

Diversificatie voor je vastgoedportefeuille

Waar je interesse in studentenvastgoed ook vandaan komt, het is een enorm goede belegging. Maar wil je het maximale uit je vastgoedinvesteringen halen? Dan raden we je zeker aan om een diverse vastgoedportefeuille op te bouwen met verschillende investeringen zoals hotelvastgoed, sociaal vastgoed én – jawel – studentenvastgoed.

Wil je graag meer info over vastgoedinvestering?

Wil je meer informatie over investeren in studentenvastgoed of ben je benieuwd hoeveel zo’n studentenkamer dan precies kost? Neem dan een kijkje bij ons project Unest Erasmus.

Meer info over koten in Brussel?

Terug naar overzicht