Terug naar overzicht

Assistentiewoningen, is er leegstand of juist een tekort?

02.03.2022
Pensioenflats-harelbeke-65-plussers

Als het over assistentiewoningen gaat, circuleren er een hoop gemixte signalen. Enerzijds zouden er een hoop mensen op een wachtlijst staan om een plekje te bemachtigen en anderzijds hoor je klachten over leegstand. Wat is het nu? Het antwoord is, zoals je zou verwachten, complex. Laten we de huidige stand van zaken eens onder de loep nemen en bepalen of er voor assistentiewoningen nu sprake is van leegstand of juist een tekort.

Wat zijn assistentiewoningen?

Voor we dieper in de materie duiken, moeten we eerst een stap terugzetten. Want wat zijn assistentiewoningen nu eigenlijk? Net zoals serviceflats zijn assistentiewoningen appartementen die aangepast zijn aan de noden van 65-plussers. Ze zijn volledig rolstoeltoegankelijk, net als de rest van het gebouw, dankzij de brede gangen en deuren, de inloopdouche en voldoende liften. Bewoners kunnen rekenen op extra hulp waar nodig, maar vaak zijn deze 65-plussers nog behoorlijk actief en zelfstandig. Los van de veilige, comfortabele omgeving en de mogelijkheid om gebruik te maken van extra zorgservices, zijn deze woningen verder net hetzelfde als andere appartementen.

Zijn er wachtlijsten voor assistentiewoningen?

Het juiste antwoord is ja en nee. De sociale assistentiewoningen zijn zodanig populair dat ze moeten werken met een wachtlijst. En die kan lang oplopen. Zo zijn wachtlijsten waar je langer dan een jaar opstaat niet uitzonderlijk. Bij private organisaties zien we dan weer een heel ander verhaal. Daar hebben ze juist te maken met leegstand. Hoe verklaar je dit fenomeen?

De drie voornaamste oorzaken van leegstand bij assistentiewoningen

1.      De hoge huurprijs

De meest voor de hand liggende oorzaak en meteen de grootste boosdoener, is de prijs. De breedste laag van de bevolking beschikt na zijn pensioen over een inkomen van €1.400 à €1.800 per maand, terwijl de huurprijzen op de privé markt schommelen tussen de €1.000 en €1.200 per maand. De gemiddelde Belg zou dus diep in de buidel moeten tasten om alleen nog maar zijn woonkosten te kunnen betalen. Al die reisplannen voor je pensioen kan je dan ook meteen opbergen. Maar ook simpele dingen zoals een kappersbezoek of een avond gezellig op restaurant.

Die exorbitante bedragen omvatten niet alleen de huur van de woning, maar ook een stevig zorgpakket. Het probleem is alleen dat 65-plussers daar geen behoefte aan hebben. Geen enkele Belg, ongeacht zijn leeftijd, is bereid een hoog bedrag neer te tellen voor diensten die hij helemaal niet nodig heeft. Bovendien streeft dit het doel van een assistentiewoning volledig voorbij. De charme bestaat juist uit de optionele aard van die zorg. Je betaalt alleen voor de service die je nodig hebt, wanneer je die nodig hebt. Tot die tijd betaal je gewoon een normaal bedrag aan huur voor een gezellig appartement op een mooie locatie. Tenminste, dat is het idee.

2.      De locatie

Een cliché zo groot als een huis als het gaat om vastgoed, net omdat het zo belangrijk is: locatie, locatie, locatie! Om de juiste locatie te vinden moet je als projectontwikkelaar (en als investeerder) je huiswerk doen. Zijn er al assistentiewoningen in de buurt van jouw locatie, dan is het een goed idee om na te gaan of er wel nood is aan extra speler op de markt. Tegelijkertijd kan er een goede reden zijn waarom er helemaal geen andere assistentiewoningen te vinden zijn op een bepaalde locatie.

Een goede locatie is een plaats waar de markt nog niet verzadigd is en waar alle voorzieningen binnen handbereik liggen. Een centrale ligging is ideaal. Verstopt zitten in een hutje op de hei klonk op een bepaalde leeftijd waarschijnlijk nog aantrekkelijk, maar op een bepaald moment wil je niet telkens de auto nemen voor elke boodschap of uitstap. Dan wil je ook liever wat meer mensen om je heen. Zoals buren waar je al eens een kop koffie kan gaan drinken of kan uitnodigen om een terrasje te gaan doen. Een uitzicht op de velden is prachtig, maar een alleenstaande zit niet te wachten op een landelijk niemandsland waar koeien de enige vorm van gezelschap zijn. In een stadscentrum zal je dus niet snel leegstaande assistentiewoningen aantreffen.

3.      Het imago

Assistentiewoning klinkt niet bepaald sexy en door de jaren heen is het algemene beeld van het concept vervormd naar een softe versie van het bejaardentehuis (of woonzorgcentrum). Het beeld van stokoude buren die op een slakkengangetje en op hun pantoffels door de gedateerde gang schuifelen is niet aantrekkelijk, en gelukkig ook niet correct. (Of dat zou het toch niet mogen zijn) Om dat duidelijk te maken hanteren we voor de appartementen van ons eigen project in Harelbeke een nieuwe term: pensioenflats.

Waarom investeren in een assistentiewoning (of pensioenflat) bij Unibricks?

Nestia d’Or Harelbeke mikt met zijn pensioenflats en een huurprijs van €600 à €750 duidelijk op het betaalbare segment. Deze moderne, gloednieuwe appartementen zijn allerminst gedateerd en dankzij de natuurlijke kleuren voelt het gezellig en warm. Als het interieur je niet kan overtuigen, is er nog altijd de prachtige locatie naast de Leie in het centrum van Harelbeke. Met een op het zuiden gerichte tuin aan de rivier, ben jij verzekerd van prachtige zonsondergangen.

Interesse om te investeren in Nestia d’Or Harelbeke? Wij helpen je graag verder.

Pensioenflats Harelbeke

Met pensioenflats Nestia d’Or Harelbeke, kies je niet alleen voor een stevige groeimarkt, maar pak je meteen ook een maatschappelijk probleem aan. Gelegen op een prachtige locatie aan de Leie op wandelafstand van het centrum.

Lees JE IN

Geïnteresseerd?
Laten we afspreken.

Liever eerst eens telefoneren om elkaar beter te leren kennen?

Graag! +32 (0)9 394 39 90

Terug naar overzicht