Terug naar overzicht

Hoe je investering in vastgoed veilig financieren: 5 tips

24.06.2020
veilig-financieren-vastgoedinvestering

Over investeren in vastgoed wordt veel gezegd, maar het topic van financiering krijgt niet altijd de aandacht die het verdient. Nochtans gaan succesvol investeren en veilig financieren hand in hand. Hoe doe je dat juist, veilig en succesvol in vastgoed financieren? We geven je 5 tips.

#1: Ga eerst na wat de mogelijkheden zijn

Vastgoed is een investering op lange termijn en daar komt best wel wat bij kijken. De vastgoedmarkt is erg uitgebreid en als je op zoek gaat naar de geschikte financiering voor je investering, is het een goed idee om eerst na te gaan wat de mogelijkheden zijn en te bepalen waar je precies naar op zoek bent. Enkele zaken waar je best rekening houdt:

  • Naar welk rendement  op je vastgoed ben je op zoek?
  • Wat is jouw budget? Kies steeds een pand dat binnen jouw budget past, maar onderschat ook niet wat kan. Ook als je een kleiner vermogen hebt, bestaan er heel wat mogelijkheden.
  • Welk type vastgoed zoek je? Er zijn verschillende types vastgoed om in te investeren en ieder heeft zijn eigen voordelen. Een sociaal project gaat bijvoorbeeld gepaard met verhuurgarantie en een gewaarborgd inkomen, hotelvastgoed biedt meer kans op hoog rendement en als je gaat investeren in een vakantiewoning kan je zelf op bezoek.
  • Ook hou je best een vinger aan de pols aan de trends en evoluties op huidige vastgoedmarkt. Hoe hoog of laag staat de rente? Wat is fiscaal mogelijk? Is er een woonbonus of werd die afgeschaft?

 

Wil je meer info? Download hier ons gratis e-book waarin we je doorheen het volledig proces en stappenplan helpen als beginnende investeerder:

Download hier ons gratis e-book

#2: Beslis welke betaalmethode voor jou het beste is

Welke manier van betalen kies je best wanneer je vastgoed gaat kopen? Dat hangt af van jouw persoonlijke financiële situatie. Hoeveel eigen middelen heb je? Is dat vooral spaargeld of heb je met je pensioen een kapitaal opgebouwd? Heb je al een eigen woning of nog niet? Wil je een lening aanvragen of ga je met je spaargeld investeren? De mogelijkheden zijn talrijk:

  • Een lening bij de bank
  • Pensioen en voorschot op groepsverzekering
  • Bulletkrediet
  • Investeren met je spaargeld
  • Aandelen gebruiken om te investeren
  • Wederopneming

#3: Een lening en het hefboomeffect bij vastgoed

Beschik je zelf over voldoende spaargeld om in vastgoed te investeren, dan kan het aanlokkelijk zijn om geen lening aan te vragen. We raden je toch aan om eens de rekening te maken, want de kans is groot dat het veel voordeliger is om toch met een lening te werken. Dat komt door het hefboomeffect, we leggen even uit hoe het werkt:

Natuurlijk kost een lening geld, maar dankzij een grotere return kan je jouw kapitaal ook weer makkelijk opbouwen.

Als je voor een bedrag van 100.000 euro de volledige som met je spaargeld investeert, dan rekenen we met een basisrendement van 6 procent dat je investering uiteindelijk 6.000 euro opbrengt.

Maar stel dat je voor het bedrag van 100.000 euro zelf 25.000 inbrengt, en je dus een lening aangaat van 75.000. Dan zal je rendement 3.750 euro opbrengen. Je rendement stijgt dus en de hefboomwerking neemt toe.

Dat komt omdat het aandeel van het vreemd vermogen groter is. Dat zie je aan de behaalde percentages van de rentabiliteit van je eigen vermogen.

#4: Onderhandeling en goede voorbereiding zijn je beste vrienden

Wanneer je van plan bent om bij een bank een lening aan te vragen, zorg je best dat je goed voorbereid bent. Wees steeds transparant en zorg ervoor dat je een goed dossier hebt.

Als je langsgaat bij de bank met een goed dossier. Wees steeds transparant, probeer geen zaken te verbergen en maak het je hypotheekverstrekker gemakkelijk om jouw kredietaanvraag door te nemen. Enkele zaken die je in je dossier kan plaatsen om je bank te overtuigen dat je een goed risico bent en je je vastgoed probleem kan terugbetalen:

  • Waarom wil je investeren in vastgoed? Je hypotheekverstrekker zal je dit waarschijnlijk vragen, dus denk hier alvast eens over na.
  • Je financiële situatie: hoeveel je jaarlijks verdient, wat je maandelijkse of jaarlijkse uitgaven zijn, andere eventuele inkomsten, jouw burgerlijke staat, …
  • Welk beleggingspand wil je graag in investeren? Wat is de terugbetalingscapaciteit? De mogelijkse huurinkomsten? Het wekt vertrouwen als je kan tonen aan je bank dat je de rekensommen al maakte en er al goed over nagedacht hebt.

Ook raden we je aan om bij verschillende banken langs te gaan. Sommige banken focussen specifiek op vastgoedleningen, maar ook bij je dagdagelijkse bank kan je een lening voor vastgoedinvesteringen krijgen. Geduld is hier een schone deugd! Probeer niet om van vandaag op morgen de eerste de beste lening te krijgen, maar laat het ook niet te lang liggen.

Lijkt het je allemaal wat omslachtig? Dan kan je de hulp van een vastgoedadviseur inroepen.

#5: Een vastgoedadviseur of niet?

Het kan soms moeilijk zijn om door het bos de bomen nog te zien. Als je advies wil over de financiering van je vastgoedinvestering kan het altijd een goed idee zijn om langs te gaan bij verschillende banken om te zien wat de mogelijkheden zijn. Maar aarzel zeker ook niet om contact op te nemen met een vastgoedadviseur. Zij komen dagdagelijks in contact met mensen die investeren in vastgoed, begeleiden (potentiële) investeerders doorheen het volledige proces en helpen dus geregeld ook bij de zoektocht naar geschikte financiering. Door die ervaring ziet je vastgoedadviseur misschien wel oplossingen waar jij nog niet aan dacht.

Volledig klaar om je investering in vastgoed veilig te financieren? Bekijk onze projecten of contacteer ons voor meer info.

Terug naar overzicht