Sluit menu

Wanneer je in vastgoed investeert wil je natuurlijk dat er zo snel mogelijk een huurder in uw nieuwe aanwinst zit. Dan is het logisch dat je iets koopt op een plek waar de vraag naar huurpanden groot is. Om verschillende redenen trekken drukke steden heel wat mensen aan. Investeren in een centrumstad is dus de sleutel tot succes! Ervaar je toch moeilijkheden om huurders te vinden? Dan zullen volgende tips je zeker verder helpen: 6 tips en tricks om sneller vastgoed te verhuren

Aantrekkingskracht van de stad
‘Verstedelijking’, Het betekent letterlijk de trek van platteland naar stad. Mensen zoeken elkaar op, steden blijven hierdoor maar groeien. Immers, de aantrekkingskracht wordt groter naarmate de stad groeit. Het lijkt zo in een oneindig proces te geraken.

Verstedelijking is een wereldwijde trend. Ook België ontsnapt daar niet aan. Het gevolg hiervan is dat vastgoed in grootsteden steeds aantrekkelijker wordt. Maar waarom trekken mensen steeds vaker naar het drukke stadscentrum? De redenen voor een verhuis naar een centrumstad zijn eenvoudig te achterhalen:

  • Urenlange files worden vermeden, denk maar aan de dagelijkste ochtendspits naar Brussel en Antwerpen
  • Universiteiten of hogescholen van de kinderen zijn in de buurt
  • Er is een groter aanbod aan winkels
  • Er is een ruimer aanbod aan jobs

We kunnen zo nog wel even door gaan.
Iedereen wil in de stad komen wonen, wat er voor zorgt dat de vastgoedprijzen de hoogte ingeduwd worden. Om maar enkele voorbeelden te geven: De prijzen van appartemten in Luik zijn sinds 2017 met 4.5% gestegen, in Brussel met 1.6% en in Antwerpen zelfs met 6.2%! Dezelfde trend zien we in de huizenmarkt: In Gent zijn huizen op een jaar tijd met 4.9% gestegen en in Leuven zelfs met 9% (Bron: De Tijd). De meerwaarde van uw vastgoed is na enkele jaren dan ook navenant, zeker wanneer u gaat investeren in een centrumstad.

Commercieel vastgoed
Naast residentieel vastgoed heeft de verstedelijking ook invloed op commercieel vastgoed. Vandaag zijn mensen mobieler dan ooit. Ze plannen citytrips aan de lopende band en daar horen uiteraard ook overnachtingen in commercieel vastgoed (lees: hotels) bij. Denk maar aan de exponentiële groei aan toeristen in steden als Barcelona, Londen, Amsterdam en Parijs. Ook de Belgische steden worden steeds vaker voor buitenlandse (en binnenlandse) toeristen een vakantiebestemming.

De hotels in centrumsteden worden steeds vaker volgeboekt, wat investeren in een centrumstad heel aantrekkelijlk maakt. Bovendien levert het gemakkelijk extra opbrensten op voor mede-eigenaars/mede-investeerders van een hotel. Dit kan cijfermatig bevestigd worden: Zo was de gemiddelde bezettingsgraad van de hotels in Antwerpen het afgelopen jaar 70,9%. In Gent doen ze daar nog een schepje bovenop met een gemiddelde bezettingsgraad van 75,4% (zie grafiek). Meer weten over hotelvastgoed? Lees 4 stappen richting een een goede hotelinvestering.

Grafiek bezettingsgraad Antwerpen enGent

 

Belgische centrumstad
Welke Belgische stad biedt nu de meeste garantie op een succesvolle vastgoedinvestering?

Daar kan geen éénduidig antwoord opgegeven worden. De voor- en nadelen van investeren in een centrumstad hangen uiteraard af van de locatie. Naast de tradiotionele toeristensteden als Brugge, Gent en Brussel en Antwerpen, doen enkele opkomende steden het ook erg goed op vlak van toerisme. Benieuwd naar onze mening? Lees De beste Belgische steden voor een vastgoedinvestering volgens Bricks and Leisure.

Neem nu Luik: Een stad  naast de Ardennen, welke de geschiedenis heeft van een grauwe industriestad. Gelukkig heeft het zich aardig van dat imago kunnen ontdoen, want tot de dag van vandaag is het de moeite waard voor een citytrip! Aleen al het station van Luik is een bezoekje waard. Het is een prachtig architecturaal pareltje. Je kunt ook in Luik terecht voor een geweldig uitzicht vanaf de Bueren Trap, de Sint Pauluskathedraal en uiteraard de enige echte Luikse wafel! Lees ook: Ontdek 7 redenen waarom Luik de place to be is om te investeren in vastgoed

De vastgoedprijzen in de bekende centrumsteden zoals Gent en Brussel lopen reeds aardig op. Luik daarentegen is een opkomende centrumstad die momenteel nog ondergewaardeerd is, wat er voor zorgt dat de prijzen lager liggen. De voorspelde groei van de stad zowel op economisch als toeristisch vlak geeft vastgoedinvesteerders de kans om nu een goede zaak te doen. Investeren in vastgoed met weinig geld is zeker aan de orde in Luik!

Besluit
Investeren in een centrumstad is altijd een goede beslissing. De vraag naar een appartement, huis of hotelkamer is zodanig groot dat u zich weinig zorgen moet maken over leegstand. Factoren die een belangrijke rol zullen spelen in uw beslissing zijn natuurlijk: de locatie, de prijs en de groeiende omgeving. Kijk daarom altijd goed of uw investering een mooi meerwaardepotentieel kan opleveren. 

Schrijf u in op de nieuwsbrief
  • We behandelen uw gegevens net zoals ons vastgoed. Met de grootste zorg.