Sluit menu

Wij willen vakantie… én een vakantiewoning

Zin in meerdere vakanties in een mooie stek op een leuke bestemming?  Is timesharing dan interessant, of koop je beter iets?

Wanneer je voor de (leuke) uitdaging staat om -net zoals veel Belgen- een eigen vakantieverblijf te kopen, moet je echt weten wat wij ontdekten!

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes omtrent vastgoed?

Dit wist je niet over timesharing!

Wat is timesharing precies? Is het oplichting of niet? Dit overzicht verduidelijkt de voor- en nadelen van deze vakantieformule.

Bij timesharing koop je het recht om gedurende een bepaalde periode gebruik te maken van een bepaalde vakantie-accommodatie, vaak op een populaire vakantiebestemming.

In juridische termen: verkrijging van het recht van deeltijds gebruik van een onroerend goed.

Het klinkt niet slecht: voor een beperkt bedrag gedurende vele jaren (vaak 20 jaar) één of meerdere weken jaarlijkse vakantie in een mooi ingerichte verblijf. Sommige mensen zijn heel tevreden over hun timesharing: ze kunnen veel op vakantie voor weinig geld. Het lijkt op het eerste zicht goedkoper dan eigendom kopen. Vergeet echter niet dat er –naast de aankoopprijs en de gewone vaste kosten- nog aanzienlijke bijkomende kosten zijn: de beheers- en onderhoudskosten.

De mogelijkheid om op een beurs te ruilen met andere timeshare-gebruikers maakt het interessant. Voor zo’n beurs moet je inschrijvingsgeld betalen en ook aan het ruilen zelf zijn kosten verbonden. Belangrijk: enkel luxeverblijven op toplocaties in het hoogseizoen worden vlot geruild.

Een voordeel voor de (kandidaat-)koper is de bescherming die de Wet van 28 augustus 2011 biedt als reactie op de vele misbruiken:

  • Alle nodige informatie moet vooraf in jouw taal verstrekt worden in een prospectus en herhaald in de schriftelijke overeenkomst: over de verkoper, staat van het goed, bijkomende kosten, gebruiks- en ruilvoorwaarden,…
  • Je krijgt 15 dagen bedenktijd.
  • Tijdens die bedenktijd mag er geen voorschot gevraagd worden.
  • Systeem van inschrijving van de verkopers bij de FOD Economie, controle door de Economische Inspectie en sancties bij niet-naleven van de wet.
  • Heb je hier al eens over nagedacht: ben je eigenaar bij timesharing?

Dit is –naast alle bijkomende kosten- het grote nadeel van timesharing, iets waar in alle talen over gezwegen werd door de verkopers: bij timesharing ben je géén eigenaar, enkel gebruiker voor bepaalde periodes in het jaar. Dit moet nu ook verplicht vermeld worden in de overeenkomst. Bricks and Leisure biedt nooit timesharing aan: zij willen dat hun klanten eigenaar zijn van het vastgoed.

En ken je de vele verhalen van kopers van timesharing die met lege handen achterblijven door het faillissement van de verkoper?

Tenslotte is het heel moeilijk om timesharing door te verkopen. Ook al zal de verkoper ongetwijfeld het tegendeel beweren…

Wat is het verschil tussen timesharing en vastgoed kopen?

Bij de aankoop van timesharing koop je eigenlijk geen vastgoed, maar enkel het recht om tijdens een welbepaald aantal dagen per jaar tijdens welbepaalde periodes op vakantie te gaan.

Wanneer je daarentegen vastgoed koopt, ben je ook juridisch eigenaar. Het vastgoed wordt –in tegenstelling tot bij timesharing- jouw eigendom, waar je zelf over beslist. Er zijn geen verdoken bijkomende kosten, enkel stabiele opbrengsten en meerwaarde. Je kan vastgoed gemakkelijk doorverkopen in de toekomst. Bovendien kan je al met een beperkt budget beleggen in vastgoed. (Lees ons blogartikel ‘Veel geld nodig voor vastgoedbelegging?’)

Tips voor kandidaat-kopers van timesharing

Houd er rekening mee dat je –ondanks de ingevoerde wetgeving- als kandidaat-koper in een positie gebracht zal worden om snel en met beperkte informatie te beslissen over de timesharing. Er staat een leurder aan jouw deur met een ‘enquête’, je wint zogezegd een prijs of krijgt een reisje naar de bestemming aangeboden waar alles heel aantrekkelijk wordt voorgesteld.

Agressieve verkopers zoeken gemakkelijke prooien en verleiden hen met praatjes, valse beloftes en onrealistische toekomstbeelden. De kandidaat-kopers moeten snel ter plekke beslissen, vaak zonder voldoende ingelicht te zijn over de voorwaarden en kosten.

  • Houd vooral rekening met de vele bijkomende kosten, ook voor het ruilen, en met de praktische onmogelijkheid om timesharing door te verkopen.
  • Weet waar je aan begint: lees alle voorwaarden én kosten goed door en neem de tijd om te beslissen. Je hebt minimum 15 dagen de tijd om je te bedenken. Informeer je ook over de alternatieven zoals het aankopen van vastgoed.

Dit kwamen we nog te weten over timesharing

Tegenwoordig zijn de verkopers zo slim om de term ‘timesharing’ zo weinig mogelijk te gebruiken, gelet op de slechte reputatie.

Ze spreken over ‘een nieuwe vakantieformule’ met puntensysteem. Concreet: je koopt ‘punten’ met een bepaalde waarde en die kun je omruilen voor vakantieverblijven. Hoe mooier of beter gelegen het verblijf, of populairder de periode, hoe meer punten het kost.

Punten of niet, het gaat nog altijd om het beruchte timesharing.

Benieuwd of beleggen in vastgoed meer iets voor jou is? Bricks and Leisure legt je graag vrijblijvend de mogelijkheden uit en zorgt voor een plan volledig op maat. De totale service Bricks 4 Life maakte de voorbije 40 jaar al meer dan 12.000 tevreden klanten.

Schrijf u in op de nieuwsbrief
  • We behandelen uw gegevens net zoals ons vastgoed. Met de grootste zorg.