Sluit menu

Help, ik verlies koopkracht! Inflatie…

Wil je meer weten over die beruchte inflatie, en vooral over de gevolgen voor jou persoonlijk? Dit overzicht met tips is zo verhelderend.

De media brachten het de afgelopen dagen meermaals onder de aandacht: de inflatie bedraagt bijna 3% in België en staat op het hoogste peil in bijna vijf jaar. Maar wat betekent dit eigenlijk, en kun je er iets aan doen?

  • Inflatie betekent dat prijzen gestegen zijn en ons geld minder waard is geworden.

Verlies van koopkracht, zo kan je inflatie ook noemen. Hoe dat komt en wat dat nu concreet voor jou of jouw spaargeld inhoudt, leggen we jou graag uit.

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes omtrent vastgoed?

Waarom is het leven zo duur geworden?

Vooral elektriciteit en motorbrandstoffen (benzine, diesel) zijn de boosdoeners: in één jaar tijd stegen de prijzen hiervoor met meer dan 21 %. Maar ook verse groenten zijn bijna één vijfde duurder geworden. Er is veel minder aanbod door de slechte oogsten in Zuid-Europa.

Vraag je je ook af waarom België de hoogste prijsstijging van gans Europa kent? De andere Europese landen hebben nochtans ook last van de dure olie en slechte oogsten. In België onderzoekt men waarom wij toch slechter af zijn. Dit zou komen door een aantal automatische indexeringen zoals van verzekeringen, maar ook de Turteltaks en de gestegen waterkosten maakten het leven duurder…

Wat betekent inflatie of koopkrachtverlies voor mij?

De nadelen van inflatie of koopkrachtverlies zijn heel duidelijk. Inflatie heeft als gevolg dat je elk jaar minder kan kopen met hetzelfde geld. De rekeningen aan de kassa van de supermarkt en de facturen voor nutsvoorzieningen, water, vervoer,… worden steeds hoger, ook al koop je evenveel.

Een concreet voorbeeld van waardevermindering:

Indien Tom en Ilse vandaag een bedrag van € 100.000 hebben en de inflatie bedraagt gemiddeld 3%, dan is dat bedrag in 2037 bijna de helft minder waard (€ 55.368). Hun koopkracht is met de helft verminderd: ze kunnen met hetzelfde geld maar de helft zoveel spullen kopen als in 2017. Je kan zeggen dat de helft van het spaargeld van Ilse en Tom dus eigenlijk ‘verdwenen’ is door de inflatie:

€ 100.000 -> € 55.368

Omgekeerd is de waarde van € 100.000 in 2037 in 2017 € 180.611. Hun spaargeld zou in die 20 jaar moeten aangroeien tot meer dan € 180.000 om er in 2037 evenveel  mee te kunnen kopen als vandaag.

Doe jouw eigen berekening met het officiële inflatietool van Wikifin.

Zijn er dan geen voordelen aan inflatie?

Jouw loon zal ook stijgen dankzij de loonindexering, zij het niet even snel en onvoldoende om de prijsstijgingen te compenseren.

Indien je koos voor beleggen in vastgoed, zal jouw eigendom in waarde stijgen. Dat is een voordeel. Een woning bestaat uit bakstenen, dakpannen en andere grondstoffen. Wanneer deze grondstoffen duurder worden, stijgt de verkoopwaarde van het appartement of de woning dat daaruit is opgetrokken. Vastgoed is beschermd tegen inflatie.

Helpt de loonindexering dan niet tegen inflatie?

Dacht je ook: Maar onze lonen en uitkeringen stijgen toch mee, dankzij de indexering? Is die inflatie dan wel een probleem? Houd hiermee rekening:

  • Ons inkomen stijgt niet in dezelfde mate als onze kosten in het dagelijkse leven.

Helaas is de indexering geen (voldoende) oplossing voor de stijging van de consumptieprijzen. Onze lonen stijgen namelijk pas na een tijdje (na overschrijding van de spilindex) en hierbij wordt geen rekening gehouden met het duurder worden van diesel en benzine (koppeling aan ‘gezondheidsindex’).

Er is nog een ander probleem met die loonindexering: hoe hoger onze lonen, hoe slechter de concurrentiepositie van ons land. Daarom sloegen we in België een loonindexering over (de ‘indexsprong’) en werd nu ook beslist om de lonen in de toekomst niet méér te laten stijgen dan in onze buurlanden.

Gelukkig kunnen we zelf wel een aantal maatregelen nemen.

Spaargeld minder waard

Niemand ziet zijn spaargeld graag verdwijnen. Toch gebeurt het zonder dat de meeste mensen het weten. Dit ontdekten wij hierover:

Door de vermindering van koopkracht wordt jouw spaargeld steeds minder waard: aan het huidige tempo -3% per jaar. Indien je dat geld op een spaarrekening hebt geplaatst, brengt dat wel (een beetje) intrest op (Wat brengt uw spaarrekening op?). Je zou denken dat dat compenseert. Jammer genoeg is de spaarrente historisch laag, veel lager dan de inflatie. 0,01 % intrest is geen uitzondering (gebruik de spaarsimulator van Wikifin).

  • Zo lang die intrest op een spaarrekening lager is dan de inflatie (nu 3%), blijft jouw spaargeld in waarde afnemen.

Je verliest dus geld door te sparen. Met deze kennis zal je actie ondernemen, daarom willen de banken niet dat je dit weet.

Wat kan ik doen tegen inflatie?

Indien je net zoals iedereen geraakt wordt door de inflatie en actie wil ondernemen, geven wij jou graag onze inzichten.

Natuurlijk moeten de overheden ingrijpen op gebied van energie en brandstof (denk aan nieuwe energiebronnen en herbruikbare energie), maar jij kan je zelf ook wapenen tegen de vermindering van koopkracht:

Zo veel mogelijk zelf in jouw behoeften voorzien, ‘consuminderen’ of bewuster aankopen, ruilhandel, wat bijverdienen… alle beetjes helpen.

Maar vooral wat sparen en beleggen betreft, kan je de inflatie counteren door:

  • Spaarrekeningen te vergelijken om de hoogste intrestvoet te vinden: via de spaarsimulator van Wikifin bijvoorbeeld.
  • Slechts een basisbedrag op een spaarboekje te laten als liquide middelen: ter waarde van zes maanden netto-loon.
  • Maximaal pensioensparen (want met 30% belastingaftrek hoogste rendement).
  • Te beleggen in vastgoed, de meest zekere investering met stabiele opbrengsten en meerwaarde.
  • De rest van uw geld verspreid te beleggen, zowel in obligaties als in aandelen of fondsen, afhankelijk van het risico dat je wil nemen in ruil voor een hogere opbrengst.

Nieuwsgierig naar betrouwbare vastgoedprojecten zonder zorgen, voor elk budget (ook voor startende beleggers)? Eis een persoonlijk plan op maat voor jouw vastgoed.

Schrijf u in op de nieuwsbrief
  • We behandelen uw gegevens net zoals ons vastgoed. Met de grootste zorg.