Sluit menu

Zeven zaken waarop je moet letten

Studentenvastgoed kan een enorm goede belegging zijn. Het heeft tal van voordelen: het is een goede diversificatie voor je vastgoedportefeuille, een laagdrempelige investering, inflatiebestedig, heeft een kans op hoog rendement en een laag risico.

Dat betekent uiteraard niet dat er helemaal geen risico's verbonden zijn aan een investering in studentenkamers, want iedere belegging brengt risico's met zich mee. Maar bij studentenvastgoed kan je de risico's erg beperken en je rendement verhogen door rekening te houden met volgende zaken: 

1.    Locatie van de studentenkamer

Gent, Leuven, Brussel, Hasselt en Antwerpen zijn de studentensteden van ons land. Er is een enorme vraag naar kamers in deze steden, maar misschien nog veel belangrijker: het aanbod kan niet altijd mee. In Brussel bijvoorbeeld, begeven studenten zich op de traditionele woningmarkt omdat er geen voldoende aanbod is aan kwalitatief studentenvastgoed. En ook in andere steden deden gelijkaardige trends zich voor.

Te weinig studentenkoten in Gent en Brussel

Heb je kinderen die gaan studeren? Dan zal dat uiteraard meespelen in de locatie van je studentenresidentie, maar over het algemeen kies je best voor een woning in een centrumstad waar er een tekort aan studentenkoten is, zoals Gent of Brussel.

Ook zijn er andere zaken waar je best op let op vlak van locatie. Wil je investeren in studentenkamers, dan kies je best voor een woonst in de buurt van universiteiten en hogescholen. Hoe dichter de kamer bij de faculteit en studentenbuurt, hoe hoger de kans op bezetting. En ook de nabijheid van openbaar vervoer speelt een rol, aangezien de meeste studenten de bus, tram of fiets nemen.

2.    Kwaliteit van het studentenvastgoed

Een andere bepalende factor is de kwaliteit van het studentenvastgoed.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hechten veel studenten belang aan woonkwaliteit, orde en comfort van het gebouw. Studenten worden steeds kieskeuriger en kiezen, ondanks het lage aanbod, steeds weer voor woningen die aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. En dat is helemaal niet zo raar, want een goeie woonst draagt bij aan een goeie studie. 

Wat willen studenten dan precies? Een goede internetverbinding, digitale tv-voorzieningen en een eigen badkamer en toilet zijn voor velen onmisbaar. En ook extraatjes als een fietsenstalling, parking, opbergruimte en meubilair kunnen bijdragen tot een snelle verhuur en hoger rendement.

Daarnaast is de kwaliteit van het gebouw voor jou als verhuurder ook bepalend naar onderhouds- en herstelkosten toe.

Investeren voor een kwaliteitsvolle woning zorgt dus voor lager risico een kans op hoger rendement.

3.    Renovatie of nieuwbouw?

Kwaliteit kan je bekomen op twee manier: of je koopt een studentenkamer die helemaal in orde is of je investeert in een woning die nog gerenoveerd moet worden. Die laatste optie vraagt wel wat tijd natuurlijk en dan ben je best wat handing ook. Want wanneer je zelf gaat renoveren bespaar je de kosten van een vakman en ligt je aankoopprijs een stuk lager en je rendement dus een stuk hoger.

Heb je weinig tijd en ben je niet zo handig? Dan kies je best voor nieuwbouw of een kamer die al generoveerd is. 

4.    Beheer: zelf doen of niet?

De uitbating van een studentenkamer neemt vaak heel wat tijd in beslag; de jaarlijkse zoektocht naar studenten, contract afsluiten, herstellingen.. Om deze tijdrovende taken te vermijden kan je er ook voor kiezen je studentenkamer te laten uitbaten door een professionele uitbater. Dit is te vergelijken met het laten uitbaten van een hotelinvestering. Zo geniet je van rendement zonder zorgen!

5.    Studenten, een wispelturig publiek

Zoals elke investering brengen ook studentenkamers enkele gevaren met zich mee. Studenten zijn een relatief kleine doelgroep die een zeer groot verloop kennen. Zo veranderen studenten regelmatig van campus of stoppen ze vroegtijdig met studeren. Een recente studie toonde aan dat de gemiddelde kot student minstens 2 verschillende koten heeft doorheen zijn studie carrière. Jonge mensen houden nu eenmaal van verandering.

Als investeerder is het belangrijk dat je hier rekening mee houdt.

Hier vind je alvast enkele tips om leegstand van je studentenkamers te vermijden:

 • Informeer bij hogescholen en universiteiten over uitval. Wat zijn de percentages? Zo kan je een gegronde beslissing maken over de kans op uitval en investeren in een locatie waar dit best wel meevalt. Een studentenkot rond de campus dierengeneeskunde in Gent, dat ver van het centrum ligt, brengt meer risico met zich mee dan een centraal gelegen studentenkot bijvoorbeeld.
 • Hoe hoger de kwaliteit van je studentenwoning, hoe lager de kans op leegstand.
 • Toch een nieuwe huurder nodig? Er zijn specifieke kanalen via waar studenten op zoek gaan naar een nieuw kot. Die verschillen van stad tot stad, maar het kan zeker interessant zijn om dit eens te bekijken. Zo vind je sneller nieuwe huurders.
 • Wil je dit uit handen geven? Een professionele partner staat je met plezier bij.

6.    Timing

Daarnaast is ook timing een cruciaal element.

Per jaar zijn er immers slechts drie verhuurperiodes: twee bij het begin van elk semester en een tijdens de zomervakantie. Al blijkt dat het niet altijd evident is om tijdens de zomervakantie huurders te vinden. Heb je voor aanvang van een semester geen huurder kunnen vinden? Dan heb je de trein gemist en moet je veelal wachten tot het volgende semester. Een goede voorbereiding is dus van cruciaal belang!

7. Studerende kinderen? Enkele extra zaken

Beleggen in studentenkamers wanneer je een zoon of dochter hebt die op kot zit of binnenkort op kot gaat, is dubbel interessant: je hoeft niet alleen geen huur te betalen, wat snel oploopt, maar je krijgt ook huurinkomsten van andere huurders. Een win-winsituatie dus!

Wel zijn er enkele extra zaken waar je aan moet denken:

 • Waar gaan je kinderen studeren en op kot? Kan je een goede woning vinden in de buurt van hun universiteit of hogeschool? Wat als je meerdere kinderen hebt? Gaan ze in dezelfde regio op kot of lukt dit niet omdat ze andere studiekeuzes zullen maken?
 • Koop je enkel een woning voor zoonlief of dochter-? Of beleg je in een volledige residentie?
 • Ga je de woonst verhuren aan vrienden van je kinderen of kies je voor anonieme huurders?
 • Wat met de administratieve rompslomp? 
 • Wat wanneer je kinderen afgestudeerd zijn? Ga je de woonst verkopen of houden en verhuren?

Al bij al: studentenkamers zijn een enorm goede investering. En als je rekening houdt met bovenstaande zaken, kan je de risico's enorm beperken en reiken naar een succesvolle investering met tal van rendement. Ben je klaar voor een nieuwe vastgoeduitdaging?

Meer weten over studentenvastgoed? Bekijk dan zeker onze overkoepelende pagina die alle informatie over studentenvastgoed bevat.

Heb je een vraag? Aarzel niet en neem zeker contact op, we helpen je graag verder!

Hoe kan Bricks & Leisure jou helpen?

 •  
Schrijf u in op de nieuwsbrief
 • We behandelen uw gegevens net zoals ons vastgoed. Met de grootste zorg.