Sluit menu

Om de hele boterham overzichtelijk te houden, delen we alle informatie op in verschillende stukjes:

 1. Wat is sociaal vastgoed?
 2. Wat zijn de voordelen van een sociaal verhuurkantoor?
 3. Waarom investeren in sociaal vastgoed in Brussel?
 4. Hoe kan ik investeren in sociaal vastgoed in Brussel?

1. Wat is sociaal vastgoed?

De naam geeft het misschien al weg, maar sociaal vastgoed is vastgoed dat sociaal getint is. Specifiek? Het is bestemd voor gezinnen of personen die financieel iets sterk in hun schoenen staan en een bescheiden inkomen hebben. De sociale woningen als het ware.

Niet iedereen kan hier uiteraard aanspraak maken. Kandidaat-huurders moeten steeds aan enkele voorwaarden voldoen indien ze intrek willen nemen in een sociale woning. Welke dat precies zijn? Dat hangt af van de organisatie waarbij de kandidaat huurder zich aanmeldt. Geïnteresseerden die in Brussel een sociale woning willen huren, hebben drie opties: het Woningfonds, het OCMW of een sociaal verhuurkantoor.

Zowel het Woningfonds als het OCMW zijn gesteund en gefinancierd door de overheid. Het Woningfonds van het Brussels gewest verhuurt zo’n 1000 woningen in 19 gemeenten. Die zijn goedkoper dan op de privémarkt, maar blijken beperkt in aanbod. Ook het OCMW biedt verschillende diensten aan voor wie financiële moeilijkheden heeft, waaronder sociale huisvesting. Die huurprijzen zijn veelal het goedkoopst, maar ze zijn ook vrij schaars.

Op de private markt kan je als potentiële huurder terecht bij een Sociaal Verhuurkantoor (SVK), een vzw die privéwoningen verhuurt aan sociale voorwaarden. Die woningen zijn duurder dan de publieke sociale huisvestingsmarkt, maar wel goedkoper dan op de privémarkt. Op dit moment beheren alle SVK’s samen zo’n 4.500 woningen in Brussel. Ze worden erkend, goedgekeurd en gesubsidieerd oor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Sociaal vastgoed is razend interessant voor iedereen die wil investeren in vastgoed in Brussel.

Er zijn namelijk tal van voordelen verbonden aan verhuren via een sociaal verhuurkantoor.

2. Wat zijn de voordelen van een sociaal verhuurkantoor?

De sociale verhuurkantoren sprongen in de jaren ’70 als paddenstoelen uit de grond om een win-winscenario te schrijven voor eigenaar én huurder. Terwijl een financieel minder slagkrachtige huurder van een voordeliger huurtarief geniet, profiteert de sociale verhuurder van een lange lijst voordelen.

Een overzicht:

 1. Gegarandeerde huuropbrengsten! Hier lees je alles over verhuurgarantie.
 2. Geen leegstaande woningen en bijgevolg ook geen extra “leegstandsheffing”, een belasting op woningen die langer dan 12 maanden leegstaan.
 3. Het SVK is jouw huurder en zij zijn dus verantwoordelijk om de woonst terug te bezorgen in oorspronkelijke staat. Daardoor krijg je veel minder risico en heb je slechts een minimaal onderhoud aan de woning. Ook heb je geen last van gerechtelijke procedures of administratieve rompslomp.
 4. Een waaier aan premies en subsidies bij renovatiewerken en andere fiscale voordelen die van sociaal vastgoed een enorm goede belegging maken.
 5. Verlaagd btw-tarief wanneer je een nieuwbouwproject verhuurt via een sociaal verhuurkantoor.
 6. Een professionele partner die jou bijstaat bij alles.

Lees meer: de voordelen van verhuren via een sociaal verhuurkantoor.

3. Waarom investeren in sociaal vastgoed in Brussel?

In 2016 werden over heel België 280.687 sociale woningen verhuurd. Maar liefst 215.794 gezinnen stonden op de wachtlijst stonden, en de vraag wordt alsmaar groter. Dus waarom zou u net in Brussels sociaal vastgoed investeren? Waarom is Brussels the place to be en niet Kappelle-op-den-bos of Sint-Kruis-Winkel? De cijfers vertellen alles. Klaar voor een overload aan statistieken en weetjes? Ja? Daar gaan we.

    1. Wereldstad in ontwikkeling

We weten al lang dat investeren in een centrumstad een goede zet is: uitstekende locatie, groeiende vraag en stijgende vraag. Maar dat geldt voor quasi élke Belgische centrumstad, van Oostende tot Aarlen. En toch, àlle relevante statistieken tonen aan dat onze hoofdstad de beste keus is.

Als investeerder is Brussel a dream come true. In de periode 2010 - 2016 hadden de huizen in Brussel het dikste prijskaartje. Vorig jaar becijferde makelaarskantoor Savilis zelfs dat onze hoofdstad vrijwel onbetaalbaar wordt. De prijzen onder de schaduw van het Atomium behoren tot de sterkste stijgers van Europe: in het jaar 2017 gingen ze met maar liefst 5% omhoog.

*Cijfers uit de jaarlijkse vastgoedbarometer van vastgoedmakelaar ERA (2017)

En ook de huurtarieven in het Brusselse swingen de pan uit: in de periode 2016-2017 gingen die in het centrum met maar liefst 30% de hoogte in. En in de randgemeenten liggen de prijzen zelfs nog een schavotje hoger: zes van de tien duurste gemeentes in België liggen rond de Europese hoofdstad.

Het mag stilaan duidelijk zijn: huren in Brussel is pokkeduur. Die torenhoge prijzen komen uiteraard niet uit de lucht gevallen, maar zijn het resultaat van een perfecte symbiose tussen economische drukte en een centrale ligging. Brussel blijft het kloppend hart van de Europese Unie en lokt dankzij een uitstekende locatie tal van (inter)nationale bedrijven naar de oevers van de Zenne. Die brengen een roedel werknemers op de been die liefst in Brussel en omstreken hun tentje opslaan. De Belgische files, jawel… Bovendien is het aanbod winkels, restaurants, cafés en cultuurzalen nergens groter dan in onze hoofdstad. Meer dan Brugge, Gent en zélfs Antwerpen blijkt Brussel een Belgische stad met internationale uitstraling. Een wereldstad, quoi. 

     2 .Gigantische woonmarkt

Een studie van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) toonde aan dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in 2015 officieel 1.175.173 inwoners telde. Vier jaar later blijken dat er volgens La Capitale al meer dan 1.120.000 te zijn. Vooral het toenemend aantal geboortes en de aangroei van internationale immigratie ontsteken een explosie aan kersverse Brusselaars. En die moeten allemaal érgens wonen.

Het leidt tot een oeverloze woonmarkt, die voor bijna de helft (48%) uit eenpersoonsgezinnen is opgebouwd. En dat doet de vraag naar betaalbare woningen alleen maar stijgen. Want waar een single man en een single vrouw die alleen wonen élk een woning zoeken, speurt een koppel naar slechts één liefdesnestje. Bovendien blijken die kleine huishoudens vooral in het centrum te hokken, waar vastgoed sowieso gegegeerd en prijzig is.

     3. Enorme huurmarkt

Binnenin die gigantische wonigpoel neemt vooral de huurmarkt in Brussel een prominente plaats in.

Brusselaars blijken huurders, geen kopers.

Brussel is zelfs de enige stad in België waar de huurmarkt groter is dan de koopmarkt. In 2011 werd amper 39% van de woningen bewoond door eigenaars. Ter vergelijking: in Antwerpen lag dat percentage in dezelfde periode op 51%, in Gent zelfs op 62 à 65%.

Bovendien lijken de verjonging en internationalisering van onze hoofdstad, in combinatie met het grote aantal eenpersoonsgezinnen, de lokale huurmarkt in de nabije toekomst nóg verder vooruit te stuwen.

     4. Sociaal-economische toestand

De verhouding tussen het aantal sociale woningen en de volledige woningmarkt bedraagt in België 6,5% (zie tabel). Dat is te weinig om de vraag naar dergelijke woningen te kunnen volgen. Onze drie gewesten kampen dan ook met een gigantisch tekort aan sociale woningen. De wachtlijsten blijven aandikken, vooral in Brussel.

*Percentage van het aantal sociale huurwoningen in verhouding tot het totale woningpark

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werden er in 2016 36.117 sociale woningen verhuurd, terwijl er nog 39.153 huishoudens op de wachtlijst stonden. Het Brusselse gewest is het enige gewest waar de lijst met potentiële huurders langer is dan de lijst met effectieve huurders. Vorig jaar telde Brussel en omstreken gemiddeld 7,7 sociale woningen per honderd huishoudens, te weinig om de armoededruk te verspreiden.

De nood aan sociale woningen is nochtans het hoogst in de hoofdstad.

     5. Een samenvatting: waarom is Brussel nu zo'n goede stad om te investeren in sociaal vastgoed?

Door de huidige sociaal-economische situatie, gekoppeld aan het hoge armoederisico, de toenemende immigratie en  dedure huurprijzen op de private markt, zal de schreeuw om sociale woningen in Brussel in de toekomst alleen maar luider klinken. Het aanbod kan de vraag niet volgen.

Een ideale voedingsbodem voor een vruchtbare vastgoedbelegging.

4. Hoe kan ik investeren in sociaal vastgoed in Brussel?

Investeerders die een graantje willen meepikken van de Brusselse huisvestingsmarkt, kunnen dat héél makkelijk dankzij een Sociaal Verhuurkantoor. Vrijwel elke eigenaar kan naar zo’n SVK stappen om z’n woning langs die weg op de huurmarkt te zetten. Al moet die woning uiteraard aan enkele voorwaarden voldoen op vlak van veiligheid, gezondheid en woningkwaliteit. Laat je echter niet afschrikken, want over het algemeen komt elke leefbare woning in aanmerking. Je hoeft niet géén domotica of ‘het zeer sterke laminaat’ van Donald Muylle te installeren, wees gerust. 

Bovendien slaan heel wat projectontwikkelaars en SVK’s de handen in elkaar om betaalbaar sociaal vastgoed op de markt te zetten, conform de sociale huisvestingswetten. Ook bij hen kan u probleemloos aankloppen. Nòg minder administratieve rompslomp, dezelfde zorgeloze verhuurgarantie.

Interesse? Ontdek Waterfront 35, een prachtig project aan de Brusselse kanaalzone. 

Een vraag? Aarzel dan niet om contact op te nemen, onze adviseurs helpen je graag verder!

Schrijf u in op de nieuwsbrief
 • We behandelen uw gegevens net zoals ons vastgoed. Met de grootste zorg.