Sluit menu

Pal in de Maas-Rijn-regio, als oostelijke toegangspoort naar Brussel, is Luik een dochter van de Maas. Perfect in twee gesplitst, floreert de stad bij gratie van de industrie die deze levensader met zich meedraagt. De daarbij horende stempel van vieze industriestad namen de Luikenaars er aanvankelijk nog bij, maar de laatste jaren zette het stadsbestuur tal van projecten op poten om de stad een ander gezicht te geven. Luik bruist meer dan ooit. Geschiedenis en vernieuwing worden met elkaar verzoend. 

 

Een vurige geschiedenis

Investeren in Luik is investeren in een rijke geschiedenis. Hoewel de regio al tijdens de Romeinse periode een rol van de betekenis speelde, mogen we aannemen dat Luik een Nederlandse uitvinding is. Gesticht door Maastrichtse bisschoppen verrees na de moord op bisschop Lambertus de inmiddels bekende Sint-Lambertuskathedraal waardoor de stad al snel uitgroeide tot het centrum van het bisdom.

Ook in de eeuwen die volgden, werd de Luikse geschiedenis gekleurd door een waaier aan ruzies tussen het prinsdom en zijn buurlanden. Veroverd door de Habsburgers, zwaar beschoten door de Fransen in de 17deeeuw, en toneel voor hevige gevechten tijdens beide wereldoorlogen. De ‘Slag om Luik’ was de eerste veldslag van de Eerste Wereldoorlog en wist je dat Luik de eerste stad ter wereld was die vanuit de lucht gebombardeerd werd? De Luikse geschiedenis spreekt nog altijd tot de verbeelding. 

Culturele pracht

Niets toont de Luikse transformatie beter dan haar architectuur. Oud en nieuw in een perfecte symbiose. Rijk geworden metaalondernemers bouwden in de zestiende eeuw prachtige stadspaleizen langs de Maas en door een bevoorrechte onafhankelijkheid zagen in de17deen 18deeeuw de Luikse renaissance enbarok het levenslicht. Nog altijd zichtbaar in het hedendaagse straatbeeld en talloze musea.

 

Daarnaast schieten ook gloednieuwe bouwprojectenals paddenstoelen uit de grond. Denk maar aan het magnifieke Luik-Guillemins station of enkele hippe winkelcentra. Net als in grootsteden Londen en Parijs tekenen zowel historische monumenten als ultramoderne pareltjes de Luikse skyline. Is dat belangrijk als uw wil investeren in Luik? Het lokt toeristen, dat is altijd mooi meegenomen.

Van event tot event

Zoals het een bloeiende stad betaamt, staat de Luikse jaarkalender tsjokvol terugkerende evenementen. De wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik kent iedereen, maar ook het muziekfestival Les Ardentes, het internationale Jazzfestival en de oergezellige kerstmarkt lokken heel wat volk naar ‘La Cité Ardente’. Wie extra veel feestsfeer wil opsnuiven, kan zich elke eerste zaterdag van oktober onderdompelen in de oudste wijken van de stad. Tijdens de ‘Nocturne van de coteaux van de citadel’ baden alle terrassen, straatjes en trappen in een feeërie van licht en romantiek.

Toeristen, toeristen, toeristen

Al die attracties en culturele juweeltjes wekken natuurlijk ook de aandacht van binnen-en buitenlandse toeristen. Sinds enkele jaren zit het Luikse toerisme in de spreekwoordelijke lift en groeide de stad uit tot de belangrijkste toeristenstand in Wallonië. Wat investerenin Luik extra hard de moeite maakte.

Zakelijke en toeristische overnachtingen samengenomen, telde de provincie Luik in 2017 maar liefst 2,4 miljoen overnachtingen waarvan het grootste aandeel, meer dan één miljoen, in hotels werd doorgebracht. Een stijging van 3% in vergelijking met het jaar daarvoor en ook in 2018 gaat het aantal logementen erop vooruit. Ter vergelijking: Brugge en Gent, dé toeristische trekpleisters in Vlaanderen, genoten vorig jaar van respectievelijk 2 miljoen en 1,1 miljoen overnachtingen. Met andere woorden: Luik hijst zich steeds nadrukkelijker naar de top van de Belgische toeristensteden.Radisson sprong inmiddel op de kar: volgend jaar opent het een gloednieuw hotel in het centrum van Luik.

Business is booming

Al dankt de Vurige Stede die talloze overnachtingen eveneens aan economische vooruitgang. In het kader van modernisering en ontwikkeling zet de regio steeds vaker in op kennisindustrie, getuige het “Liège Science Park”. De verouderde nijverheidsindustrie dooft stilaan uit en dat lokt een brede waaier aan start-ups en ondernemers. Ook de Luikse haven, de op twee na grootste rivierhaven van Europa, en de Luikse luchthaven, Belgiës grootste goederenluchthaven, trekken heel wat bedrijven aan. Denk maar aan de Chinese E-commercegigant Alibaba die zopas 75 miljoen investeerde in de regio. Tel daar bij de 5.000 bedrijven en de talloze beroepsbeurzen en u beseft dat Luik zijn titel van ‘ecomische hoofdstad van Wallonië meer dan waard is. Als grote bedrijven investeren in Luik, waarom zou u het dan niet doen?

 

Evolutie aantal goederen van de Luikse luchthaven (in ton)

En ook de lokale handelaars pikken hun graantje mee. Dankzij de 1.156 winkels met 233 nationale of internationale merken, de grootste voetgangerszone van Wallonië (3 km) en de dagselijkse passage van 150.000 shoplustige voetgangers, is Luik zonder twijfel het commercieel epicentrum van Wallonië. Het resultaat is navenant: 5000 winkels, goed voor 500.000 m2 aan handelsoppervlakte, kleuren het Luikse straatbeeld. Logisch, als je weet dat 2,1 miljard euro aan inkomens op een halfuurtje rijden te bereiken is. 

Bovendien ziet ook de Waalse regering het groeipotentieel van het zakelijk toerisme. Voor 2018 mikt het op nóg meer zakelijke overnachtingen, daarvoor heeft het zo’n anderhalf miljoen euro vrijgemaakt. En de ambities zijn steil: +40.000 in 2018 en +238.000 tegen 2023. Als je weet dat er op dit moment al dik 196.000 Luikenaars door de stad wandelen, zal het er in de toekomst alleen maar drukker worden. Bovendien zou Wallonië sowieso iets sneller kunnen groeien dan Vlaanderen

Studentenstad

Tot slot danst de stad op het ritme van een opzwepend studentenleven. Luik herbergt acht hogescholen en één universiteit en huisvest zo’n 20.000 studenten. Niet zoveel als Gent (77.000) of Leuven (55.000), maar hoe dan ook is Luik een échte studentenstad. Bij goed weer worden de terrassen, parken en pleintjes overspoeld door een zee van beloftevolle bollebozen. Ambiance verzekerd.

Conclusie: Luik leeft 

Het mag duidelijk zijn dat Luik zich, ondanks een grauw imago, een stedelijke parel aan de Belgische kroon mag noemen. De Vurige Stede bruist als nooit tevoren. Van groeiende economie tot herontdekte geschiedenis: het bloeit weer aan de boorden van de Maas. Investeren in Luik was nog nooit zo aantrekkelijk. Daar wil u toch ook van meegenieten?

Nog niet overtuigd? Ontdek 7 redenen waarom Luik de place to be is om te investeren in vastgoed.

Ook een graantje meepikken? Bekijk dan onze mogelijkheden, Radisson Luik of Businessflats by Radisson, en investeer in Luik of contacteer ons voor meer info.

 

Schrijf u in op de nieuwsbrief
  • We behandelen uw gegevens net zoals ons vastgoed. Met de grootste zorg.