Sluit menu

Verleden investeren in hotelvastgoed

Investeren in hotelkamers ontstond tijdens de jaren 70 in de Verenigde Staten en werd geïntroduceerd door niemand minder dan Conrad Hilton (inderdaad, die rijke man wiens kleindochter het geld er vaak langs de ruiten gooit). Daarna is het overgewaaid naar Frankrijk en wordt het vooral gebruikt door de groep Accor (ibis, Radisson, Novotel, …). Met succes want ondertussen zijn ibis en Radisson uitgegroeid tot de belangrijkste hotelmerken binnen België.

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes omtrent vastgoed?

Het concept van investeren in hotelkamers is bedacht om particuliere begeleiders met kleine vermogens ook te laten genieten van een vastgoedinvestering. Het idee is simpel en tegelijkertijd ook niet zoveel verschillend van een klassieke vastgoedinvestering. Men koopt een hotelkamer via notariële akte waardoor men ook meteen mede-eigenaar wordt van het hele hotel. Zo deelt de investeerder in 90% van alle opbrengsten en dit niet alleen uit zijn kamer maar uit alle hotelkamers, bar, restaurant, parking, wellness,…

De hoteluitbater zorgt ervoor om de winsten te maximaliseren en neemt alle zorgen op zich. Op die manier is de investeerder gevrijwaard van leegstand, wanbetalers, administratie, onderhoud,… en geniet hij maandelijkse opbrengsten.

Benieuwd welke elementen het succesrecept vormen voor investeren in hotelkamers?

Hoe populair is investeren in hotelkamers nu?

Onvoldoende kennis van deze nichemarkt en de eurocrisis in 2009 stonden hiervoor iets tussen. De laatste jaren vond er echter een ommekeer plaats. Mensen zijn ontgoocheld in het spaarboekje, zien de groei van toerisme, hebben een vluchtig leven,… Daarom dat zorgeloos investeren in hotelkamers een mooi alternatief biedt.

Tot op de dag van vandaag zijn er enkele hotels die op deze manier tot stand zijn gekomen: Ibis budget Brugge-Jabbeke, Novotel Ieper, Radisson Balmoral Blu Spa, … en er staan er nog veel op til. 

Ziet de toekomst er nog rooskleurig uit?

Het is als gebleken dat mensen steeds meer op reis vertrekken of korte uistappen maken in het binnenland. Ook na de aanslagen herstelt het toerisme zich duurzaam en is het aantal overnachtingen met meer dan 6% gestegen. (Knack) Er wordt verwacht dat deze groei zich nog zal doorzetten en dit zal niet alleen een invloed hebben op de bezettingsgraad maar ook op de kamerprijzen. Onlosmakelijk zal dit een positief effect hebben op investeren in hotelkamers.

Hoewel we al veel betalen voor vastgoed in België, zullen de prijzen van vastgoed niet ineenstorten. Verschillende experts van de Tijd en hoofdeconoom Geert Gielens zeggen zelf dat vastgoedprijzen zullen stijgen met 1 à 2%. Dit heeft echter nog geen grote invloed gehad op de huur en prijzen voor hotelkamers, maar daar zou snel verandering in kunnen komen.

Crasht de Belgische huizenmarkt?

Ten slotte is er nog de betonstop in 2040 waardoor investeringen ook duurder zullen uitvallen. De vraag zal dan zeker het aanbod overtreffen en vastgoed op een centrumlocatie wordt immers enorm duur. Investeren in hotelkamers kan dan een mooie uitkomst bieden. Het rendement per vierkante meter is immers het hoogst in vergelijking met andere vastgoedconcepten waardoor het des te interessanter wordt.

Benieuwd naar het rendement op hotelkamers?

Schrijf u in op de nieuwsbrief
  • We behandelen uw gegevens net zoals ons vastgoed. Met de grootste zorg.