Sluit menu

Oorsprong hotelvastgoed

Het concept van investeren in hotelvastgoed komt overgewaaid uit Amerika. Het wereldberoemde hotelconcern Marriott was trendsetter. Grote namen als Hilton en InterContinental volgden snel en zo is de formule sinds eind jaren negentig heel populair in de VS. Verschillende beroemde hotelinvesteerders hebben hun weg naar dit concept al gevonden.  

In Europa is hotelvastgoed vooral gekend via de hotelketens Ibis, Radisson Blu en Holiday Inn, die erg vertrouwd zijn met het te koop aanbieden van hotelkamers.
 

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes omtrent vastgoed?

Groeimarkt Nederland

Een groeiend aantal hotelovernachtingen, een stijgende bezettingsgraad en een hoge gemiddelde kamerprijs leiden tot een gunstig investeringsklimaat voor hotelvastgoed in Nederland. Met een recordbedrag van 1 miljard euro aan verkochte hotels in de eerste tien maanden van 2017, is de interesse in de Nederlandse hotelmarkt groter dan ooit. De gemiddelde transactieprijs per kamer steeg in 2017 naar €225.000, een stijging van 70% ten opzichte van 2016. In de hoofdstad, Amsterdam, was dit €427.000, een stijging van bijna 150%. Dit blijkt uit het nieuwste sectorrapport van vastgoedadviseur Colliers International.

De meeste transacties vonden plaats in Amsterdam. Van de verkochte kamers bevindt 45% zich in de hoofdstad. Ook andere steden zijn steeds meer in trek bij investeerders. Doordat toeristen zich meer verspreiden, stijgt de omzet van hotels buiten Amsterdam. Zo zagen hotels in de regio van Schiphol hun omzet in de eerste tien maanden van 2017 met 15% toenemen.

De toename van het aantal reizigers in de wereld zorgt ervoor dat hotelvastgoed in het buitenland een steeds meer onderscheidende sector wordt, ook in Nederland. Dit leidt tot een meer uitgebreide professionalisering onder investeerders die zich in toenemende mate toeleggen op hotelvastgoed.

Een particuliere investering in hotelvastgoed is vandaag nog nieuw in Nederland. Bricks and Leisure wil hierop inspelen door Nederlanders vertrouwd te maken met het concept van hotelvastgoed. Ook willen we de kleinere vermogens de kans bieden om een succesvolle en zorgeloze vastgoedinvestering aan te gaan in Belgisch hotelvastgoed. Door het project in Chateau de la Lesse aan te bieden, antwoorden we op de stijgende vraag in Nederland en geven we hen de kans om mede-eigenaar te worden van een succesvol hotel in de Belgische Ardennen.

Voordelen:

 • Nieuw concept 
 • Gunstig investeringsklimaat

Nadelen: 

 • Snel stijgende hotelkamerprijzen
 • Beperkte particuliere investeringsmogelijkheden
   

Pionier FrankrijkTopinvestering nabij Disneyland

Frankrijk is één van de pioniers als het gaat over hotelvastgoed. Het concept werd geïntroduceerd door de groep Accor (ibis, Radisson, Novotel, …). Met succes, want ondertussen zijn ibis en Radisson uitgegroeid tot de belangrijkste hotelmerken in België.

Een hotelkamer is uiteraard niet overal even duur. De Franse hotelvastgoedmarkt, in het bijzonder de Parijse hotelvastgoedmarkt, is gekend als één van de sterkste en duurste van Europa. Omdat er maar weinig hotelvastgoed in de verkoop komt, en deze hotelmarkt onverminderd populair is, loopt de waarde de komende jaren op tot gemiddeld 650.000 euro per hotelkamer. De hoge en alsmaar stijgende prijzen voor hotelkamers hebben grote investeerders niet weggejaagd uit Parijs, integendeel. Vanwege de aanhoudende interesse stijgt de vastgoedwaarde van hotels in Parijs sneller dan in andere Europese steden.

Deze hoge hotelkamerprijzen maken het voor de modale particuliere belegger nagenoeg onmogelijk om te investeren in hotelvastgoed in deze wereldstad. Bricks and Leisure wil de particuliere investeerder echter de kans geven om dit toch te doen door het hotel gelegen in Marne-la-Vallée aan te bieden als unieke investeringsmogelijkheid

Hotelvastgoed in het buitenland kan ook fiscale voordelen opleveren. Zo is er in Frankrijk de wet LMNP, de afkorting voor ‘loueur meublé non professionnel’, die het mogelijk maakt om op een voordelige manier vastgoed te verhuren in Frankrijk. Met dit regime kan de BTW volledig gerecupereerd worden en kan er genoten worden van een interestaftrek. Bovendien is er geen belasting op huuropbrengst op voorwaarde dat die jaarlijks lager ligt dan 23 000 euro of minder dan de helft van het inkomen van de eigenaar bedraagt. Frankrijk past dit principe toe om meer toeristische investeringen aan te trekken. Lees meer enkele andere tips and tricks om belastingen op verhuurinkomsten te vermijden

Voordelen: 

 • Fiscaal voordelig
 • Stabiele vastgoedmarkt

Nadelen:

 • Hoge hotelkamerprijzen
 • Snel stijgende hotelkamerprijzen

Lage risico’s in Duitsland

Duitsland heeft een van de sterkste economieën ter wereld. Het welvarende land wordt dan ook beschouwd als de motor van Europa. De drukke arbeidsmarkt duwt de consumptie de hoogte in. En dat heeft ook een positieve invloed op de vraag naar betaalbaar vastgoed. Investeerders kunnen met Duits vastgoed rekenen op stabiliteit en zekerheid. Het stijgende aantal werknemers en de toenemende loonmassa laten immers een frisse wind waaien over de vastgoedmarkt.

In tegenstelling tot de Belgen zijn onze oosterburen niet geboren met een baksteen in de maag. Amper 40 % van de bevolking bezit een eigen woning. De voornaamste reden daarvoor is dat de Duitsers niet kunnen genieten van de hypothecaire aftrek. Het gebrek aan die fiscaal voordelige prikkel maakt de huurdersmarkt aantrekkelijker. De grote vraag naar huurwoningen resulteert dan ook in een gestructureerde markt onder professioneel toezicht. Daarnaast zorgt de stevige verhuurconcurrentie ook voor een ruim en kwalitatief aanbod van vastgoed. De verhouding tussen de realistische vastgoedprijzen en de degelijke staat van de Duitse woningen is in een gezonde balans.

De prijzen van hotelvastgoed in het buitenland kunnen enorm verschillen per regio. Zo worden Duitse hotels internationaal echter nog steeds erg laag gewaardeerd. In München is de gemiddelde prijs voor een hotelkamer 290.000 euro; terwijl een hotelkamer in Parijs, de nummer één in de ranglijst, een gemiddelde prijs heeft van meer dan 650.000 euro. In een stijgende markt biedt Duitsland daarom nog steeds veel ruimte voor groei bij een tijdige investering. Vooral omdat investeren in Duitse hotels bijzonder lage risico’s met zich meebrengt. Lees hier meer over investeren in hotelkamers. 

Voordelen:

 • Sterke economie
 • Lage waardering hotels

Nadelen:

 • Minder aantrekkelijke markt

 

Benieuwd of investeren in hotelvastgoed in het buitenland iets voor jou is?  Bricks and Leisure legt je graag vrijblijvend de mogelijkheden uit en zorgt voor een plan volledig op maat. Onze totale service maakte de voorbije 40 jaar al meer dan 12.000 tevreden klanten. Een afspraak maken

 

Schrijf u in op de nieuwsbrief
 • We behandelen uw gegevens net zoals ons vastgoed. Met de grootste zorg.