Sluit menu

Het coronavirus: impact op de vastgoedsector?

Het begon als een besmetting op een Chinese markt en groeide ondertussen uit tot een wereldwijde pandemie waarbij minstens 125.000 mensen besmet raakten. De impact van het coronavirus op de gezondheidssector is reëel, maar het gaat veel verder dan dat. De beurzen kelderen en verschillende industrieën, zoals toerisme, entertainment en horeca bijvoorbeeld, worden zwaar getroffen.

Maar wat met de vastgoedsector?

De uiteindelijke impact hangt af van verschillende factoren, zaken die we nu nog niet kunnen weten of voorspellen. Hoe snel verspreidt de ziekte zich in ons land? Hoe lang duurt de uitbraak? Wie of wat wordt precies getroffen? Het zijn zaken die allemaal meespelen. Maar zelfs als het coronavirus morgen volledig van de aardbol verdwijnt, zal er waarschijnlijk een impact zijn op de vastgoedsector – al zal die vooral op lange termijn spelen.

Vastgoed, een crisisbestendige belegging

Vastgoed wordt niet voor niets één van de meest crisisbestendige investeringen genoemd. Terwijl aandelenmarkten als de BEL20 en Dow Jones in paniek zijn dankzij het coronavirus en de bijkomende economische maatregelen, blijft de vastgoedsector momenteel vrij stabiel.

En als je erover nadenkt, is dat eigenlijk niet zo vreemd: mensen hebben een dak boven hun hoofd nodig, ongeacht de economische situatie.

Kan je even wachten met kleren kopen? Sure. Kunnen reizen geannuleerd en verplaatst worden? Leuk is anders, maar het kan. Kan je tijdelijk thuis eten in plaats van op restaurant te gaan? Geen probleem, hoewel je dan hopelijk in staat bent om enkele basisgerechten te koken.

Maar vastgoed? Vastgoed is een basisbehoefte. Als je een huis nodig hebt, dan heb je een huis nodig. Als je op kot moet om op tijd in de les te geraken, dan heb je een kot nodig. Als je een eigen bedrijf hebt en met werknermers of klanten werkt, dan heb je in de meeste gevallen een kantoor of shop nodig. En als je een business trip moet maken of gebruik wil maken van de vele reisdeals van het moment, dan heb je een hotel nodig.

Wat de economische situatie ook is, er zal altijd vraag en aanbod zijn op de vastgoedmarkt, hoewel die soms wat kan fluctueren uiteraard.

Een woordje over vraag en aanbod op de vastgoedmarkt

Zowel kopers als verkopers vragen zich momenteel af of ze zich momenteel al dan niet op de vastgoedmarkt moeten begeven.

En het antwoord is: dat hangt ervan af. 

Kandidaat-verkopers zijn minder geneigd om hun huizen of ander vastgoed op de markt te plaatsen omdat ze bang zijn voor dalende prijzen en besmettingen via potentiële huurders of kopers. Kandidaat-kopers stellen zich afwachtend op en nemen voorlopig even geen beslissingen, want ze zijn bang voor financiële instabiliteit of ze hopen dat het coronavirus zal leiden tot lagere prijzen op de vastgoedmarkt. 

Het algemene verdict? Mensen zijn nerveus. En dat is volledig te begrijpen, want het coronavirus kan wel degelijk een impact hebben op jouw vastgoed. Maar dat hoeft niet zo te zijn, want zoals we eerder al aangaven: vastgoed is en blijft een van de meest crisisbestendige beleggingen.

Uiteindelijk ligt het allemaal in de handen van de kopers, verkopers, huurders en verhuurders. Het is zeker een goed idee om je potentiële risico’s en rendement na te gaan, zoals we aanraden in ons stappenplan naar een goede vastgoedinvestering, maar met paniek bereik je zelden iets. Bekijk dus zeker jouw persoonlijke situatie eens van dichtbij, daar kan een betrouwbare vastgoedexpert jou zeker bij helpen.

Wat met de rentevoet?

In de VS en het Verenigd Koninkrijk beslisten de centrale banken om de rentevoet te verlagen, waardoor lenen minder geld kost en er meer mensen kunnen lenen om investeringen te doen. Dit heeft een positieve impact op de vraag in verschillende sectoren, waaronder ook de vastgoedmarkt.

De Europese Centrale Bank (ECB), daarentegen, verlaagde de rentevoet niet. De mogelijkse achterliggende reden? De officiële rentetarieven in de eurolanden staan momenteel historisch laag, namelijk op -0,5 procent, en de ECB gelooft waarschijnlijk niet dat die nog lager kunnen.

Het is dan ook een goed idee om nu een lening aan te vragen als je wil investeren. Voorspellingen zijn natuurlijk nooit absoluut, maar de kans dat rentevoeten nog verlaagd worden, is erg klein. En dankzij de lage rentevoet die al een tijdje in België heerst, zal de vastgoedmarkt zeker actief blijven.

De impact van het coronavirus op lange termijn: mogelijke veranderingen in de maatschappij

Het coronavirus zal mogelijks wat veranderingen in de maatschappij en vastgoedsector met zich meebrengen.

Zo zal in de bedrijfswereld mogelijks telecommuting de nieuwe norm worden. Bedrijven zullen minder gaan investeren in kantoren, maar dat betekent wel dat particulieren op zoek zulllen gaan naar een oplossing die voor hen het beste werkt: een coworking space, eigen kantoor of huis met extra kamer die kan dienen als home office. Daar liggen zeker vastgoedopportuniteiten.

Wat de achterliggende reden van de veranderingen op lange termijn ook is, coronavirus of niet, veranderingen in de maatschappij zijn van alle tijden. Daarom raden we je aan om steeds de vinger aan de pols te houden. Volg de trends op, niet alleen in de vastgoedsector maar ook in de rest van de wereld, vraag eventueel raad aan een betrouwbare vastgoedexpert en investeer in een diverse vastgoedportefeuille.

Diversificatie van de vastgoedportefeuille

Bij Bricks & Leisure geloven we heel sterk in een diverse vastgoedportefeuille en het coronavirus toont wederom het belang hiervan. Want als je beschikt over diversificatie in je vastgoedportefeuille, dan ben je veel beter bestand tegen plotse, onverwachte gebeurtenissen.

Heb je alleen geïnvesteerd in de hotelsector? Dan zal dat nu even pijn doen. Maar heb je beleggingen in hotelvastgoed, studentenvastgoed en residentieel vastgoed? Dan sta je veel sterker. Sociaal vastgoed is hier een heel goed voorbeeld, want dat brengt heel wat zekerheden met zich mee.

Dit keer gaat het om het coronavirus, maar een volgende keer kan het iets compleet anders zijn. Diversifieer dus je vastgoedportefeuille. Zo kan je risico’s beperken, ben je bestand tegen veranderingen in de maatschappij en kan je een constant rendement nastreven.

Impact op korte termijn? Geen reden tot paniek

Het coronavirus kan op korte termijn impact hebben op jouw vastgoed. Reizen worden afgezegd, waardoor de hotelsector een dipje kent en dat kan invloed hebben op je rendement. Kantoren en coworking spaces raken misschien moeilijker verhuurd omdat mensen liever hun huis niet verlaten.

Maar dat is geen reden tot paniek. Alles zal zichzelf weer stabiliseren. Is het coronavirus voorbij? Dan zullen veel mensen nood hebben aan een vakantie. Of iedereen speelt op zeker en boekt dit jaar hun zomervakantie in België, wat goed kan zijn als je hier over hotelvastgoed beschikt. Meer mensen kunnen proeven van de voordelen en nadelen van thuiswerk en gaan op zoek naar kantoren en coworking spaces.

Er is en blijft een vraag en aanbod naar vastgoed, zowel residentieel als om te beleggen.

En dat zal niet snel veranderen – zelfs niet door het coronavirus. Het aantal besmettingen in China en Zuid-Korea is momenteel zelfs aan het dalen. 

Neem dus zeker geen impulsieve beslissingen. Het kan zijn dat je vastgoedbelegging het momenteel misschien wat minder goed doet, maar dat is geen reden om het hals over kop te verkopen. Integendeel, het kan net goed idee zijn om eens te kijken of je je vastgoedportefeuille kan diversifiëren. 

Zoals altijd in vastgoed: iedere situatie is anders. Wat een goede beslissing is voor jou, hoeft geen goede beslissing te zijn voor jouw collega, buurvrouw of bakker op de hoek van de straat. Laat je dus niet overspoelen door paniek en hou het hoofd koel. En twijfel je over wat de mogelijke en beste opties zijnvoor jou? Vraag gerust raad aan een betrouwbare vastgoedpartner, zij zullen je helpen bepalen wat voor jou de beste beslissing is.

Ben je niet zeker hoe het nu verder moet met jouw vastgoedbelegging, heb je een vraag of wil je graag persoonlijk advies?

Aarzel niet en neem gerust contact op!

Onze vastgoedexperts helpen je graag verder. 

Hoe kan Bricks & Leisure jou helpen?

  •  
Schrijf u in op de nieuwsbrief
  • We behandelen uw gegevens net zoals ons vastgoed. Met de grootste zorg.