Sluit menu

1. Gezinswoning

Voortaan wordt er gebruik gemaakt van één tarief qua verkooprechten voor de gezinswoning. Zo zal u 7% verkooprechten betalen op de aankoopprijs van de gezinswoning, ongeacht het gaat over een klein of groot beschrijf, en op voorwaarde dat het de enige gezinswoning is waar binnen de 2 jaar na aankoop ingetrokken wordt. De gunstregimes van het klein beschrijf (5%) en de diverse abattementen (vermindering op registratiekosten), zijn verdwenen.

 

 • Bescheiding woningen
  Bescheiden huizen en appartementen (minder dan €200.000, of minder dan €220.000 in de Vlaamse rand of de Vlaamse kernsteden) zullen van een extra korting van 5.600 euro kunnen genieten. U bent als koper dan vrijgesteld van registratierechten voor de eerste schijf van 80.000 euro.
   
 • Nieuwbouw
  Voor nieuwbouw verandert er helemaal niets, ook al zou het om een enige gezinswoning gaan die u binnen de 2 jaar betrekt. Daar blijft u een tarief van 10% registratierechten betalen op het grondaandeel en een tarief van 21% BTW op het constructie aandeel.
 • Ingrijpende energetische renovatie
  Koopt u een gezinswoning en u verbindt u ertoe om binnen de vijf jaar na aankoop een ingrijpende energetische renovatie uit te voeren, dan betaalt u slechts 6% verkooprechten in plaats van 7% registratierechten. Naast de daling van je registratierechten heeft een investering in je vastgoed nog voordelen. Zo is vastgoed de meest zekere investering tegen inflatie.

 

Wanneer spreken we nu van een ingrijpende energetische renovatie? Dit is een renovatie waarbij de technische installaties om een specifiek binnenklimaat te realiseren (zoals verwarming, koeling, luchtcirculatie) volledig vervangen worden en waarbij minstens 75% van de bestaande en nieuwe buitenschil wordt (na)geïsoleerd.

 

2. Social Verhuurkantoor

Wanneer u een woning ter beschikking stelt voor de huurmarkt, is er ook een compensatie voorzien indien u binnen de 3 jaar na aankoop een huurovereenkomst afsluit met een sociaal verhuurkantoor voor een periode van minstens 9 jaar. Op die manier kan u ook genieten van de 7% korting op de registratierechten van de gezinswoningen. Wenst u meer te weten over een Social Verhuurkantoor? Lees alvast de 10 voordelen van een sociaal verhuurkantoor

Liever zelf uw vastgoed verhuren? Deze 6 tips en tricks om sneller je vastgoed te verhuren helpen je zeker verder

 

3. Hoe zit het met tweede verblijven en investeringsvastgoed?

Voor tweede verblijven en investeringsvastgoed verandert er niets. Zo zal u nog steeds 10% registratierechten betalen bij de aankoop van deze eigendommen. Uw aankoop hiervoor uitstellen heeft dus geen zin. Denkt u er ook aan om te investeren in vastgoed? Dit zijn alvast de beste Belgische steden voor een vastgoedinvestering.

Schrijf u in op de nieuwsbrief
 • We behandelen uw gegevens net zoals ons vastgoed. Met de grootste zorg.