Sluit menu

Te laat?

Dat zijn de mensen die overtuigd zijn dezelfde regeling te treffen die ze nu zien bij hun ouders : stoppen met werken ergens halverwege 60 en 70, op dat moment goed verdienend en met nog genoeg tijd en gezond genoeg om een pak dromen te verwezenlijken.

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes omtrent vastgoed?

Volgens analisten is deze redenering achterhaald en is het niet mogelijk nog zo’n scenario voor elkaar te krijgen.

Volgens voorzichtige voorspellingen, zullen we binnen 30 jaar minstens tot ons 75ste moeten werken. Zoals gezegd; dit zijn voorzichtige voorspellingen. De meerderheid van de onderzoeken stelt dat we tegen dan, als we dezelfde levensstandaard als nu willen behouden, voorbij ons 80 zullen moeten blijven werken.

Lees ook : Verdien tot € 3.500 meer pensioen met vastgoed!

Maar is dit wel realistisch? Kan je, zelfs met medische vooruitgang en mensen die langer gezond blijven, iemand van die leeftijd goed zien functioneren in een arbeidsmarkt? Een arbeidsmarkt die steeds meer eisen kent en elke dag meer technologische diepgang krijgt?

Én zijn we bereid om kinderen of tieners in een klas te zetten met een leraar van 75? Kan een persoon van 75 nog effeciente arbeid verrichten; denk aan de bouw sector?

Niet echt...

Kloof

Een ander vervolg is de ongelijkheid die sterk gaat toenemen indien het huidige stelsel, net in het leven geroepen om iedereen een mooie oude dag te garanderen, gehandhaafd blijft.

Dat zit zo: het zullen vooral rijkere mensen zijn die nog een hoger pensioen kunnen claimen. De lagere middenklasse en arbeiders zullen - er is niet echt een mooiere manier om dit te zeggen - sterven voor ze aanspraak op dat pensioen kunnen maken. Nog eens: als we het systeem houden zoals het nu is.

Nee dit is geen politiek statement maar een wetenschappelijk onderbouwde redenering. Mensen uit die klasse betalen - alweer, globaal genomen - een hogere gezondheidstol met het werk dat ze verrichten. Je lichaam verslijt sneller als je handenarbeid of ander fysiek werk verricht, zo eenvoudig is dat. Daar komt bij dat mensen met een lager inkomen in de regel ook ongezonder leven. Dat is geen oordeel, het is iets wat blijkt uit tal van wetenschappelijke studies.

Waardevermindering

De nadelen van inflatie of koopkrachtverlies zijn heel duidelijk. Inflatie heeft als gevolg dat je elk jaar minder kan kopen met hetzelfde geld. De rekeningen aan de kassa van de supermarkt en de facturen voor nutsvoorzieningen, water, vervoer,… worden steeds hoger, ook al koop je evenveel. Sparen betekent op dit moment met 100 procent zekerheid koopkracht verliezen.

Lees ook : Stop de waardevermindering van jouw geld

De oplossing?

‘ Denk nu al aan later’ – het is allemaal nog vrij eenvoudig op te lossen op voorwaarde dat er nu gehandeld wordt. En dat gebeurt ook, onderzoek toont dat meer en meer mensen beseffen dat hun (financiële) toekomst onzeker is en zoeken daarvoor een oplossing.

Om die onzekerheid tegen te gaan kopen ze vastgoed, die ze daarna doorverhuren. Hiervoor lenen de meesten geld bij de bank en betalen deze lening af met hun huurgelden. Op deze manier neemt men het heft in eigen handen en bouwen ze zelf aan hun pensioenspaarpot! Uiteraard kent een vastgoedinvestering ook enkele risico’s; dan denken we aan leegstand, wanbetalers, last met huurder.. Mede door deze risico’s kiezen mensen voor hotelvastgoed om hun pensioenspaarpot te vullen. Op deze manier kiezen ze voor een zorgeloos bijkomend inkomen.

Lees ook : Veel geld nodig voor vastgoedbelegging?

Wacht niet langer om vastgoed te kopen, koop vastgoed en wacht dan. Want vastgoed kan voor een hoger pensioen zorgen. 

Schrijf u in op de nieuwsbrief
  • We behandelen uw gegevens net zoals ons vastgoed. Met de grootste zorg.