Sluit menu

Beursgeheimen onthuld: aandelen, opties en obligaties

1. Wolf of Wall Street. Tips voor aandelen en fondsen

Hoewel Bricks and Leisure zelf enkel vastgoed aanbiedt, raden we iedereen aan om te investeren op de beurs. Risicospreiding is altijd een goed idee. Dit moet je onthouden.

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes omtrent vastgoed?

Wat is een aandeel eigenlijk? Door een aandeel te kopen word je mede-eigenaar van een bedrijf. Je kan jaarlijks delen in de winst (‘dividend’) indien het bedrijf dat zo beslist. Je loopt echter ook het risico dat het bedrijf -en dus jouw aandeel- minder waard wordt en zelfs failliet gaat. Niet alle aandelen zijn genoteerd op de beurs. Op lange termijn (!) kan investeren in aandelen behoorlijke winst opleveren, zeker in vergelijking met een spaarboekje of obligatie.

Wanneer je investeert in fondsen, koop je een deel van -of participatie in- een fonds. Dat fonds gaat op zijn beurt jouw geld en dat van anderen beleggen in aandelen. Een fonds kiest meestal bedrijven binnen een bepaald thema, bijvoorbeeld geneesmiddelen, informatie-technologie of milieuvriendelijkheid, of in een bepaald land.

De meest veilige belegging zijn trackers. Die volgen de beurs in zijn totaliteit en zijn goedkoper dan andere beleggingsfondsen.

 • No pain, no gain’ geldt ook bij aandelen en fondsen. Om mogelijk hoge opbrengsten te halen, moet je (beperkte) risico’s durven nemen.

De beurs gaat ‘op en neer’. Beleggen in aandelen is onzeker. Deze volatiliteit kan stress bezorgen. Je kan jouw aandelen niet gelijk wanneer verkopen en dus zit jouw geld ‘vast’. Een beurscrash zoals in 2008 is mogelijk. Er zijn risico’s door ‘zeepbellen’, kredietcrisissen, politieke spanningen... Toch leerden wij dat aandelen omwille van de gemiddeld hogere opbrengsten deel moeten uitmaken van elke beleggingsportefeuille.

Bij deze uitdaging geven wij jou graag volgende concrete tips:

 • Denk op lange termijn en gebruik geld dat je niet (onmiddellijk) nodig hebt. Zorg voor spreiding met meerdere soorten aandelen en fondsen én beleg niet al je spaargeld daarin. Denk ook aan zekere en stabiele beleggingen zoals vastgoed.
 • Gouden Tip: raadpleeg een professional. Probeer het niet zelf, je kan de markt niet verslaan. Doe beroep op een bank of een (online) makelaar. De beurswaarde zegt namelijk niet alles, er zijn grondige studies nodig om te weten of een bedrijf gezond is en goed zal boeren. Of koop fondsen in plaats van losse aandelen. Die fondsen worden immers ook beheerd door een professional.

2. Opties voor gevorderden

Is opties kopen ook voor jou een optie? Deze informatie is onmisbaar voor jouw keuze.

Opties kopen op de beurs is een nogal ingewikkelde en erg risicovolle vorm van beleggen.

Zo’n optie geeft je de mogelijkheid om op een vast moment aandelen aan te kopen (call-optie), of te verkopen (put-optie), aan een vastgelegde prijs. Voor die kans betaal je een premie.

Houd bij opties rekening met het volgende:

 1. Je moet strategisch denken en een vastgestelde prijs gebruiken die interessanter zal zijn dan de toekomstige beurskoers.
 2. Bij opties moet je een groot bedrag investeren. Het gaat namelijk altijd om een groot  aantal aandelen dat je in één keer kunt kopen.
  • Opties = beleggen voor gevorderden.
  • Tip: Laat je niet vangen door online binaire (of digitale) opties te kopen!

3. Obligaties: mager beestje?

Dit zijn de pro’s en con’s van obligaties:

 • Een obligatie biedt meer zekerheid dan een aandeel en is daarom interessant.
 • De opbrengst is niet erg hoog, maar toch iets meer dan een spaarboekje.

In het woord ‘obligaties’ hoor je ‘obligation’ of verplichting: het is een soort lening waarvoor de andere partij verplicht is om jou op vaste tijdstippen rente te betalen. Zo ontvang je zeker jaarlijks iets. Bij aandelen is zelfs dat dividend niet zeker.

4. Supertip bij beleggen!

 • Spreiden die (beleggings)handel! Doe eerst en vooral aan maximaal pensioensparen omwille van de fiscale aftrekbaarheid van maar liefst 30%. Houd verder 6 maanden netto-loon als spaargeld op een spaarrekening (liquide middelen). De rest beleg je best. Aandelen horen daar deels bij. Vergeet zeker niet om ook te beleggen in stabiele zaken zoals vastgoed, die jou naast een mooie opbrengst ook de grootste zekerheid bieden. 
Schrijf u in op de nieuwsbrief
 • We behandelen uw gegevens net zoals ons vastgoed. Met de grootste zorg.