Sluit menu

Hallo, ik ben Céline Zandecki, vastgoedadviseur bij Bricks and Leisure. Investeren in hotels klinkt je misschien onbekend in de oren, maar valt eigenlijk te vergelijken met zélf op hotel overnachten. Ik leg het graag even uit: 

IFrame

1. De investering is zorgeloos

Terwijl de verhuur van appartementen en huizen u geregeld kopzorgen kan opleveren, slaap je bij hotelvastgoed op beide oren. Dankzij een professionele uitbater heb je nooit last van wanbetalers, leegstand of brokkenmakers en hoef je nooit één klusje op te knappen. Geen probleempjes of inspanningen, wel zorgeloze opbrengsten. 

2.  Erkende wereldspeler

Die uitbater is vrijwel altijd een zéér bekend hotelmerk, denk bijvoorbeeld aan Mercure en Radisson Blu. Ooit wel eens overnacht, nemen we aan? Logisch, door hun internationale uitstraling kunnen zulke uitbaters terugvallen op hun vast cliënteel, uitgekiende marketing, professionele service en globale naamsbekendheid. Al hoef je natuurlijk niet samen te werken met een erkende wereldspeler. Ontdek hier wat de risico’s zijn als u dat niet doet.

3.  Mede-eigenaar hele hotel

Laten we opnieuw de vergelijking maken met een klassieke vastgoedinvestering. Terwijl je daarbij enkel inkomsten vergaart uit jouw eigendom, pik je bij hotelvastgoed ook bij de buren een graantje mee. Je deelt namelijk in de winst van het héle hotel, dus uit àlle hotelkamers en randaccomodatie, zoals de bar, restaurant, welness enzovoort. Dankzij het 'poolsysteem' gaan alle inkomsten in een virtuele pot waaruit iedere investeerder z'n deel krijgt.

4.  Meerwaardepotentieel

Dat de wereldwijde vastgoedprijzen de laatste jaren de pan uitswingen, hoeven we niet te herhalen. Volgens technologiebedrijf Calcasa stond Nederland in de topdrie van West-Europa wat betreft prijsstijgingen. Van de zeventien onderzochte landen namen vorig jaar alleen in Portugal (+12,5 procent) en Ierland (+11,8 procent) de woningprijzen harder toe dan in Nederland (+8,2 procent). Ook in België stijgen de huisprijzen sinds 1990, al lag die stijging in 2018 volgens Eurostat onder het Europese gemiddelde (3,7 % tegenover 4,2%).

Ook voor een hotelkamer legt je meer centen neer dan enkele jaren geleden. In Nederland steeg de betzettingsgraad (73,9% in 2016 tot 76,8% in 2017) en lag de gemiddelde kamerprijs dit jaar 3% hoger dan in 2017, en zelfs 9% hoger dan in 2016.  In België betaalde vorig jaar gemiddeld 6 euro meer voor een hotelkamer, terwijl de bezettingsgraad in dezelfde periode van 66,6% naar 72,3% ging.

De toekomst oogt dus rooskleurig. Door de toenemende bezettingsgraad, de sterk gestegen vastgoedprijzen en de oplopende prijs voor een hotelovernachting ben je verzekerd van een blijvend rendement op jouw hotelinvestering.

5.  Veilig alternatief

Last but not least, blijkt hotelvastgoed simpelweg een veilige belegging. Net als een spaarrekening, maar dat brengt geen stuiver meer op. De alternatieven, zoals aandelen, dragen heel wat risico’s met zich mee, en dat hele bitcoin-gedoe blijkt nu toch echt wel een bubbel te zijn. Dankzij de tastbaarheid, het aangroeiende toerisme en de exploderende vastgoedprijzen levert jouw hotelkamer élke maand een financieel extraatje op.

Zin gekregen in een investering met room service? Bekijk dan zeker eens onze hotelvastgoedprojecten.

Wil je meer weten over het fenomeen van hotels? Hier kan u meer te weten komen over het verleden, het heden en de toekomst van hotelvastgoed.

Schrijf u in op de nieuwsbrief
  • We behandelen uw gegevens net zoals ons vastgoed. Met de grootste zorg.