Sluit menu

1.    Levensduur van vastgoed versus dat van aandelen

In 1958 was de gemiddelde levensduur van een bedrijf nog 61 jaar, in 1980 was deze gedaald tot 25 jaar en nu is deze nog maar 18 jaar. De voorspelling is dat deze in de komende jaren alleen nog maar meer zal afnemen en zelfs de 10 jaar zal benaderen. In nog geen honderd jaar is de levensduur van bedrijven dus met 83 procent afgenomen. Je bent dus niet zeker hoe lang het bedrijf zal bestaan. Eén foute beslissing kan een bedrijf soms de ondergang bezorgen!

Vastgoed daarentegen heeft een veel langere ‘houdbaarheidsdatum’, dus ben je ook langer verzekerd.

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes omtrent vastgoed?

2.    Huurwoningen leveren een vaste maandelijkse instroom

Als je voor 150.000 Euro in aandelen bezit en deze jou jaarlijks 3% rendement leveren, heb je 4500 euro verdiend.

Bezit je daarentegen een pand ter waarde van 150.000 Euro en je haalt daar 3% rendement uit, dan verdien je ook 4500 euro.

Op zich niet zo een groot verschil denk je tussen een vastgoedinvestering en aandelen. Maar wat binnen 20 jaar? Je vastgoed bezit je nog na 20 jaar en de huur kan blijven stijgen, aandelen daarentegen zijn onzeker op 20 jaar. Je hebt geen zekerheid dat deze er nog gaan zijn binnen 20 jaar, hetzelfde met je geld.

Meer weten over wat het rendement van je vastgoedinvestering bepaald?

3.    Vastgoedinvestering is minder volatiel dan aandelen

De vastgoedmarkt is een veel stabielere in vergelijking met de aandelenmarkt. Deze kent veel ups en downs. Aandelen zijn onvoorspelbaar, zo zijn er voorbeelden van aandelen die in 1 jaar tijd zakten tot -20% en zelfs stegen tot 30%. Deze ups en downs heb je niet onder controle. Er bestaat uiteraard ook een kans dat vastgoed tijdelijk zakt in waarde, maar dan blijf je wel je huurinkomsten ontvangen !

Is de Belgische huismarkt een zeepbel? Lees meer hier

4.    Bevolkingsaantal in België blijft groeien

Het bevolkingsaantal in Belgie blijft stijgen, hierdoor wordt de grond alleen maar waardevoller. We bevinden ons in een relatief stabiele economie met een gezonde koopkracht. Hierdoor blijft de waarde van je vastgoed en je huur ook stijgen.

Dat is niet het geval bij aandelen, aandelen kan men bijdrukken. Op die manier kan door herkapitalisatie de waarde van je aandelen plots zakken !

5.    Financieel aspect

Waar zou een bank eerder geld voor uitlenen? Een aandeel of een vastgoedinvestering? Jonge koppels kunnen niet anders dan bij de bank langsgaan, terwijl je een grote "njet" zou horen bij een pitch voor een aandeel. Bovendien is het zo dat je via een hefboomeffect, de kosten uit een lening kan dekken met de huur. Op die manier creër je van een investering van 85.000 over een termijn van 15 jaar een waarde van 210.000 euro.

Lees hier meer over hoe je succesvol kan beleggen in vastgoed met weinig geld!

 

 

 

 

Schrijf u in op de nieuwsbrief
  • We behandelen uw gegevens net zoals ons vastgoed. Met de grootste zorg.