Sluit menu

1.   Marktwijzigingen

Net als elke markt wordt ook de verhuurmarkt in stand gehouden en bepaald door vraag en aanbod. Leegstand kan ontstaan door een verschuiving van vraag binnen een bepaald type vastgoed. Een daling van rendement is dan het gevolg.

Heb je destijds een woning in Molenbeek gekocht? Dan zal deze zeker niet gestegen zijn in waarde. Anderzijds kan een regio ook opwaarderen, denk maar aan ’T Eilandje in Antwerpen of het centrum van Luik.

2.   Huurinkomstenrisico

Wanneer je een pand verhuurt kunnen de inkomsten lager zijn dan verwacht. Dit kan verschillende oorzaken hebben;

  • Lagere huurinkomsten als gevolg van wanbetaling. Met daarbij extra kosten om de huur toch te innen of de huurder uit de woning te zetten.
  • Wegvallen van inkomsten door de verhuis van een huurder. Hierdoor moet je opnieuw een zoektocht aanvangen naar een nieuwe goede huurder.

Bij het voorvallen van bovenstaande is het belangrijk dat de verhuurder snel in actie schiet om de daling van het rendement te beperken. Wil je dit risico vermijden? Dat kan door de verhuur over te laten aan een ervaren wereldspeler!

3.   Schade en gebreken

Onverwachte schade die ontstaat door brand, wateroverlast of een natuurramp? Het kan iedereen overkomen en kan leiden tot bijkomende financiële schade. Gelukkig wordt deze grotendeels gedekt door de verzekeraar. Toch bestaat de kans altijd dat authentieke materialen verloren gaan en op die manier knabbelen aan de waarde van het pand.

4.   Economisch risico

Net voor 2008 een beleggingspand gekocht? You were unlucky.. Ineens was er de financiële crisis en als gevolg daalde de waarde van vastgoed met 20%. Geen paniek, in de tussentijd is deze daling geheel hersteld.

Wanneer je niet onmiddellijk hoeft te verkopen, is een crisis niet zo erg. Bij investeren op lange termijn speelt plotse waardevermindering niet zo mee. Maar voor sommige investeerders die laag liepen op cashflow kwam dit heel ongelegen.

Lees meer: Crasht Belgische huizenmarkt? 5 dingen die je moet weten!

Een ander voorbeeld van economisch risico is de groei van de internet winkels. Dit gaat ten koste van de omzet van winkel panden. Daardoor komen meer winkelpanden leeg te staan. De huurgelden dalen. Heb je zo'n winkelpand, dan kost dat flink wat rendement. Natuurlijk hoef je niet noodzakelijk in winkelpanden te investeren! De toeristische sector in België blijft jaarlijks aangroeien, dus misschien is investeren in hotelkamers wel iets voor jou?

We kunnen nog steeds besluiten dat deze vier risico’s in schril contrast staan met de vele voordelen!

Toch telt vastgoed nog steeds meer voordelen dan nadelen en risico’s. Heb je interesse om te investeren in vastgoed maar zit je met enkele vragen? Aarzel niet om vrijblijvend contact te nemen!

 

 

Schrijf u in op de nieuwsbrief
  • We behandelen uw gegevens net zoals ons vastgoed. Met de grootste zorg.