Terug naar overzicht

Beleggen of investeren: wat zijn de verschillen?

12.08.2020
Geld,Optimalisatie,Optimalisation,Vennootschap

De termen beleggen en investeren worden vaak door elkaar gehaald. Dat is op zich niet zo vreemd want er zijn wel wat overeenkomsten. Maar wat is nu het verschil tussen beleggen en investeren?

Wat is het?

Laten we eerst eens kijken naar de belangrijkste overeenkomst: het doel. In beide gevallen is het uitgangspunt, rendement halen. Ook de definities van beide begrippen lijken op elkaar.

Beleggen is geld in iets stoppen in de hoop dat het in waarde zal stijgen.

Investeren is je geld een productieve bestemming geven.

Het verschil tussen beleggen en investeren

Een belegging is louter en alleen bedoeld om geld te verdienen terwijl dat bij een investering niet noodzakelijk het geval is. Zo kan je bijvoorbeeld investeren in je bakkunsten door een cursus patisserie te volgen. Investeren kan ook zonder geld. Je kan ook tijd en/of moeite investeren. Denk maar aan elke dag een rondje gaan lopen om te investeren in een gezond lichaam en sportieve groei of investeren in je vrije tijd door de aankoop van een chalet in de Ardennen.

Het wordt dus investeren zodra de investeerder het rendement kan beïnvloeden. Beleggen daarentegen betekent dat het geld vanzelf rendement oplevert. Zoals het kopen van een aandeel op de beurs of de aankoop van vastgoed.

Terug naar overzicht