Terug naar overzicht

Investeren in vastgoed met weinig geld? Niets is onmogelijk

21.11.2018

Investeren in vastgoed: het klinkt nog steeds als iets wat enkel weggelegd is voor de happy few met het grote geld. Niets is echter minder waar! Het zal je verbazen wat je kan realiseren, zelfs met een bescheiden kapitaal. Zo heb je voor een aankoop van een opbrengsteigendom geen honderdduizenden euro’s op de spaarrekening nodig.

Investeringsklimaat

De intrestvoeten voor spaarrekeningen zijn historisch laag (0,10% bij klassieke banken), meer nog, de interestvoeten zijn lager dan de inflatie (bijna 2%). Met andere woorden, we verliezen het geld dat op onze spaarboeken staat doordat het in waarde afneemt. Anderzijds zorgt dit wel voor dat het een gunstig klimaat is om te gaan lenen. Lenen voor een veilige en rendabele investering in vastgoed bijvoorbeeld. Maar past een vastgoedinvestering wel binnen jouw mogelijkheden met een beperkt budget? En kan je ook vastgoed kopen voor weinig geld? Het antwoord is: jazeker!

Wanneer spreken we over investeren in vastgoed met een beperkt budget? Denken we aan een investering in vastgoed, dan is een budget van minder dan €150.000 relatief beperkt.

Zoeken naar een investering op maat

Er zijn voor de kleinere investeerder, of de investeerder die slechts een beperkt budget heeft, diverse interessante formules op de markt om hun geld op een veilige en rendabele manier te beleggen. Met een budget van 150.000 euro zal je uiteraard onmogelijk een riante villa kunnen kopen, maar hieronder sommen we enkele interessante alternatieven op:

  • De relatief goedkoopste optie is de aankoop van een parkeerplaats of parkeergarage, een formule die ook onder de term vastgoed wordt gezien. De prijzen hiervoor zijn lager dan als je een appartement of andere woning. Deze geringe investeringskost maakt een zo’n project haalbaar voor spaarders met een beperkt budget, want vanaf 25.000 euro kan je al eigenaar zijn van een parkeerplaats.
  • Ook bij het investeren in studentenkamers is het benodigde budget significant lager dan bij een klassieke investering zoals een appartement of een huis. De studentenhuisvestingen die op strategische plaats gebouwd zijn, bijvoorbeeld een universiteitscampus of een uitgaansbuurt, leveren een mooi rendement op en zijn bijgevolg zeer gegeerd op de investeringsmarkt. Bovendien is een studentenkot een uiterst interessante investering wanneer zoon of dochter naar de universiteit gaat.
    Meer weten over studentenkamers? Lees onze toegewijde blog: investeren in studentenkamers: wat dien je te weten
  • Een derde manier om te investeren in vastgoed met een beperkt budget is de hotelkamer. Het grote voordeel hiervan is dat de opbrengst per nacht veel hoger ligt dan de verhuring op lange termijn, bijvoorbeeld een jaar, bovendien ontvangen de eigenaars van een hotelkamer ook de winst uit het hele hotel zoals de bar en het restaurant. Uiteraard zijn deze winsten afhankelijk van de bezettingsgraad van het hotel. Heb dus zeker oog voor de locatie (en het toerisme) van het hotel alvorens je daarin investeert.
  • In het verlengde van deze hotelkamers, kan men zich ook richten op een iets exclusiever publiek: zakenlui die voor een langere tijd ergens verblijven. Deze doelgroep is vermogender en biedt zekerheid voor de verhuurder. De werkgever betaalt altijd alle kosten en ze spenderen ook aangezien ze graag comfortabel wonen zodat ze zich enkel moeten bezighouden met hun werk. Zoals iedere vastgoedinvestering wordt ook hier het succes grotendeels bepaald door de locatie. Drukke commerciële centra zoals Brussel, Antwerpen en Luik zijn dan ook bijzonder interessant. Onthoud wel dat een business flat kopen duurder uitvalt dan een gewone hotelkamer, maar wel wat meer opbrengt.
  • Een laatste optie om te investeren in vastgoed met een beperkt budget is beleggen in vakantieparken. Het budget ligt ook hier beduidend lager dan bij appartementen of tweede verblijven. Wie investeert er in vakantieparken? Deze investering is vooral interessant voor beleggers die van plan zijn om zelf één of meerdere weken per jaar in het vakantiepark te verblijven. Zij kunnen doorgaans tegen enorme kortingstarieven of zelfs gratis hun vakantiewoning benuttigen.

Veel mensen denken dat je stinkend rijk moet zijn om een tweede verblijf of vastgoedinvestering aan te gaan. Niets is echter minder waar, want met een budget van 85.000 euro kan je ook al een vastgoedwaarde van 200.000 euro creëren.

Hefboomeffect

Denk je toch aan een grotere vastgoedinvestering en wil je hier voorlopig maar een beperkt budget voor gebruiken, dan kan je een groot deel van het bedrag lenen. Bovendien maak je op die manier gebruik van het hefboomeffect.

Een voorbeeld: 

Net als veel andere jonge koppels bij aankoop van hun eerste huis, klopt je voor een lening aan bij de bank. Lenen om extra geld te creëren, zo werkt het hefboomeffect.

Een voorbeeld:

Twee families hebben 110.000 euro op hun spaarboekje staan, maar wat doen ze ermee? De ene familie waant zich zeker door het op het spaarboekje te laten staan, terwijl de andere familie een deel investeert in een hotelkamer. Maar wie doet nu de beste zaak?

FAMILIE DE BRUIJNE FAMILIE VAN VLIET
Spaarrekening

Familie de Bruijne heeft 110.000 euro op een spaarboekje staan en doet daar gedurende 15 jaar niets mee.

+ De familie kan altijd aan dat bedrag

-  Na 15 jaar is een deel van dat bedrag al uitbesteed om extra comfortabel te leven. Velen kunnen de verlei- ding niet weerstaan om eens een extraatje uit geven, waardoor al een deel van dat bedrag na 15 jaar al is uitbesteed.

-  Na 15 jaar willen ze het bedrag toch investeren, maar blijkt het leven (denk maar aan de prijs van een brood) en vastgoed een pak duurder geworden. Dus laten ze het maar zo.

Resultaat: Na 15 jaar heeft deze familie nog altijd 100.000 euro

Hotelkamer

Deze familie heeft ook 110.00 euro op het spaarboek- je, maar besluiten om te investeren in een hotelkamer van 170.000 euro. Ze gebruiken 85.000 euro van hun spaargeld voor de aankoop, houden 25.000 euro in reserve en gaan dus een lening aan van 85.000 euro bij de bank. Zo creëren ze een nanciële hefboom waarbij ze geld investeren om later meer geld te verkrijgen.

Ze betalen € 531 per maand aan de bank voor de lening (15 jaar aan 1,6% interest).

Dankzij het hotelvastgoedconcept komt er iedere maand ongeveer € 400 in het laatje.

Elke maand zet de familie dus € 131 opzij voor deze investering. Na 15 jaar: De lening is afbetaald! De familie van Vliet heeft twee mogelijkheden:

1. Doorverkopen:

- Het hotel is in waarde gestegen tot € 220.000. (meerwaarde onroerend goed aan 2% per jaar) - In totaal heeft familie van Vliet €135.000 verdiend op 15 jaar tijd (€ 220.000 – € 85.000). Resultaat: Deze familie heeft na 15 jaar 135.000 euro verdiend

2. Hotelkamer houden:

De hotelkamer van € 220.000 is volledig afbetaald. - Door de indexering gaat de kamerverhuurprijs ook om hoog met ongeveer 2%.- U ontvangt een huuropbrengst van ongeveer € 538,33 per maand (2% indexering per jaar). Een mooi extra aanvullend pensioen. 
.

Resultaat: Na 15 jaar heeft de familie € 85.000 (eigen middelen) spaargeld omgezet in een waarde van € 220.000 aan vastgoedwaarde + krijgen ze een maandelijks extra inkomen van ongeveer € 583,33.

Je kan dus met weinig geld (hierbij spreken we wel over een budget van 85.000 euro) een vastgoedinvestering aangaan. Door de lening op de bank mee te helpen af betalen door de huuropbrengsten creëer je op lange termijn een mooi spaarboekje. Waar zouden jouw kinderen gelukkiger mee zijn, denkt je?

Bekijk hier alvast onze projecten waar wij je kunnen meehelpen.

Conclusie

Nu is het moment om te investeren in vastgoed. Het spaarboekje brengt amper op én de het is gemakkelijk om een goede lening aan te gaan. Heb je niet meer dan €150.000 euro om te investeren? Geen nood, er zijn voldoende vastgoedformules om je geld op een veilige manier te laten renderen. Denk je toch aan een grotere investering of is je budget echt beperkt? Maak dan handig gebruik van het hefboomeffect.

Terug naar overzicht