Sluit menu

Moet je rijk zijn om te beleggen in vastgoed?

Heb je veel geld nodig voor vastgoed? Benieuwd of ook jij vastgoed kan kopen? Dit wil je echt weten!

Je bent niet superrijk maar hebt wel al € 50.000 bijeen gespaard. Kan je dan investeren of heb je meer geld nodig voor vastgoedbeleggingen? En koop je dan noodgedwongen iets klein zoals een garage, of kan je het groter zien?

Kom te weten hoe je dankzij het hefboomeffect van een lening een veel hoger rendement (x4) kan bekomen.

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes omtrent vastgoed?

Zo groeit jouw geld: hefboomeffect

  • Dankzij het hefboomeffect behaal je hogere opbrengsten met geleend geld: geld lenen om meer inkomen te bekomen dan wat die lening jou kost aan intrest.

Klinkt geld vermenigvuldigen op een eenvoudige manier te mooi om waar te zijn? We onderzochten het hefboomeffect en waren aangenaam verrast.

Dit voorbeeld maakt het grote voordeel van een lening voor vastgoed duidelijk:

Twee personen, Tom en Nick, hebben elk € 50.000 om te beleggen in vastgoed:

  • Tom koopt onroerend goed voor € 50.000 en krijgt hiervoor jaarlijks € 1.250 netto-opbrengsten.
  • Nick heeft eveneens € 50.000 gespaard maar leent nog € 150.000 bij. Zo kan hij een appartement van € 200.000 kopen. Dit brengt 4x zoveel op: € 5.000 netto-opbrengsten terwijl Nick bijna geen intresten op zijn lening moet betalen.

Hoe lager de intrestvoet, hoe goedkoper de lening voor vastgoed en hoe groter het hefboomeffect.

Indien de intresten op leningen heel laag zijn, zoals nu het geval is, kost het bijna niets om jouw inkomen met 300% te laten toenemen. Zo heb je relatief weinig geld nodig voor vastgoedbeleggingen.

Voor- en nadelen van lening voor vastgoed

Aan lenen om vervolgens te beleggen in vastgoed zijn voor-en nadelen verbonden:

In totaal heb je toch een behoorlijke som geld nodig voor vastgoed. Vergeet niet dat geld bijlenen geld kost. Een lagere intrestvoet vinden dan de verwachte opbrengsten is dus de boodschap.

  • TIP: De laagste intrest vinden kan bijvoorbeeld via de vergelijkingstool van spaargids.be. De rentebarometer van de Immotheker toont aan dat de intrest op hypothecaire leningen de laatste vijf jaar gezakt is tot een historisch laag peil. Heb je er al aan gedacht wat zo’n lage intrestvoet betekent voor het hefboomeffect bij beleggen in vastgoed?

Het grootste voordeel is het hefboomeffect: je bekomt met geleend geld meer opbrengsten dan de kosten (intresten) verbonden aan de lening. Zo kan je tot 4x meer rendement behalen met een investeringskrediet (voorbeeld van Tom en Nick hierboven). Dat is de reden waarom ook rijken geld lenen om te beleggen in vastgoed.

Dan is er nog het fiscale voordeel van een lening voor vastgoed, zoals de belastingsvermindering voor de intresten. Die geldt ook voor een tweede woning of appartement als investering.

Vastgoed is tenslotte de meest zekere investering, dat is algemeen geweten. Lenen om te beleggen in vastgoed is dus een prima idee en zeer veilig als investering.

Slimme lening: geld nodig voor vastgoed

Hiermee houd je best rekening:

Veel mensen maken het verschil niet tussen een investeringskrediet en een consumentenkrediet.

Consumentenkredieten zijn in het algemeen geen goede zaak. Wie leent om een grotere TV te kopen, is goed op weg om failliet te gaan. Wie leent omdat hij of zij geld nodig heeft voor vastgoed, doet wél een goede zaak. In tegenstelling tot een televisie of auto, behoudt vastgoed zijn waarde. Meer nog: vastgoed zorgt voor maandelijkse opbrengsten én kan je met meerwaarde verkopen.

Nieuwsgierig naar een vastgoedproject op jouw maat? Bricks and Leisure, met meer dan 12.000 tevreden klanten, 40 jaar ervaring en de gekende Bricks 4 Life service, heeft succesvolle projecten vanaf € 150.000.

 

Schrijf u in op de nieuwsbrief
  • We behandelen uw gegevens net zoals ons vastgoed. Met de grootste zorg.