Sluit menu

Vruchtbaar investeringsklimaat

Investeren in vastgoed is op dit moment een zeer goed idee. Ondanks dat de intrestvoeten voor woonleningen terug wat aan het stijgen zijn, is het nog steeds goedkoop om geld te lenen. Of het momenteel het perfecte moment is voor een hypothecaire lening af te sluiten dat weten we niet, maar in elk geval zijn er de afgelopen jaren weinig betere momenten geweest. Wat de rentevoeten in de toekomst gaan doen is moeilijk te zeggen maar de huidige rentevoeten stimuleren een vruchtbaar investeringsklimaat, dus ook voor de vastgoedwereld.

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes omtrent vastgoed?

Zoek een passende investering

Wanneer je met een klein vermogen wil investeren in vastgoed zoek je het best een pand dat bij het budget past. Ondanks dat de woonkredieten enorm laag staan is het niet verplicht enorm veel te gaan ontlenen. Klein vermogen, klein vastgoed : een spelregel die niet vergeten mag worden.

Het is belangrijk dat je voor een aantrekkelijk pand kiest. Continue verhuring is noodzakelijk voor wie met een beperkt budget wil investeren in vastgoed. Aangezien de zorg voor continue verhuring enorm kan oplopen is er een verschuiving op de markt. Exploitatievastgoed wint aan aandacht aangezien de zorg voor verhuring niet meer voor de eigenaar is maar voor de uitbater.

Lees meer : Hotelvastgoed, het succesrecept voor een investering

Wanneer je een lage afbetaling hebt, de bank weinig interesten moet betalen en je jouw huurder het merendeel van de woonlening laat afbetalen, zit je goed! Daarnaast word je eigen inbreng elk jaar kleiner en kleiner. De huurprijzen worden jaarlijkse geïndexeerd en door te lenen aan een vaste rentevoet blijft de afbetaling aann de bank gelijk. De extra kosten (herstellingskosten, registratiekosten,…) die voor de verhuurder zijn kunnen nog wat aan jouw verhuurrendement bijten maar anderzijds resteert er jou nog altijd de meerwaarde van jouw pand. Wie het groter ziet, kan na een eerste investering in vastgoed al uitkijken naar een volgend project. Waarom ook niet, jouw vastgoed betaalt zichzelf af en met wat geluk haal je een extra huuropbrengst én een meerwaardeopbrengst. Er bestaan slechtere deals of niet?

Lees meer: Wat is een realistisch rendement op vastgoed?

Een voorbeeld van investeren met een klein vermogen

Een familie heeft  110.00 euro op het spaarboekje, maar besluiten om een hotelkamer te kopen van 170.000 euro. Ze gebruiken 85.000 euro van hun spaargeld voor de aankoop en gaan dus een lening aan van 85.000 euro bij de bank. Zo creëren ze een financiële hefboom waarbij ze geld investeren om later meer geld te verkrijgen.

 • Ze betalen € 531 per maand aan de bank voor de lening (15 jaar aan 1,6% interest).
 • Dankzij het hotelvastgoedconcept komt er iedere maand ongeveer € 400 in het laatje.
 • Elke maand zet de familie dus € 131 opzij voor deze investering.

Na 15 jaar:

De lening is afbetaald! De familie van Vliet heeft twee mogelijkheden:
 

1. Doorverkopen:

 • Het hotel is in waarde gestegen tot € 220.000.

            (meerwaarde onroerend goed aan 2% per jaar)

 •  In totaal heeft familie van Vliet €135.000 verdiend op

            15 jaar tijd (€ 220.000 – € 85.000)

Resultaat : De familie heeft na 15 jaar 135.000 euro verdiend

2. Hotelkamer houden :

 • De hotelkamer van € 220.000 is volledig afbetaald.
   
 •  Door de indexering gaat de kamerverhuurprijs ook om

           hoog met ongeveer 2%.

 •  U ontvangt een huuropbrengst van ongeveer € 538,33

            per maand (2% indexering per jaar). Een mooi extra

            aanvullend pensioen.

Resultaat : Na 15 jaar heeft de familie € 85.000 (eigen middelen) spaargeld omgezet in een waarde van 220.000 aan vastgoedwaarde + krijgen ze een maandelijks extra inkomen van ongeveer € 583,33.

De lage rentevoeten en een stabiele huurmarkt maken het interessant om te investeren in vastgoed met een klein vermogen. Een goed doordachte pandkeuze en een sterk onderhandelde rentevoet bij de bank zullen grotendeels bepalen of je succes boekt.

Schrijf u in op de nieuwsbrief
 • We behandelen uw gegevens net zoals ons vastgoed. Met de grootste zorg.