Sluit menu

Duurzaamheid en de jacht erop is ‘hot topic’ in onze huiskamers. De strijd tegen de opwarming van de aarde wint aan volgers, de schreeuw om een consequent klimaatbeleid klinkt alsmaar luider. Ook in de vastgoedwereld groeien duurzaamheid en bouwen naar elkaar toe. Duurzaam vastgoed is de toekomst. Hoog tijd voor een kennismaking

 

1. Wat is duurzaam vastgoed?
2. Wat zijn de voordelen van duurzaam vastgoed?
3. Leidt duurzaam beleggen vastgoed tot een beter rendement?
4. Hoe herkent u duurzame ondernemingen?
5. Duurzaam beleggen vastgoed: wat met hotels?

 

1. Wat is duurzaam vastgoed? 

Hoewel sommigen ook de duurzaamheid van vastgoedfondsen belichten, focussen wij op ‘tastbaar’ vastgoed – de gebouwen en constructies in het straatbeeld. In die gedachte heeft duurzaam vastgoed respect voor mens en milieu, onder meer dankzij een lage ecologische voetafdruk. Dat klinkt héél vaag, maar heel wat factoren kunnen de duurzaamheid van uw onroerend goed aanzienlijk verhogen:

 • Een lage energiewaarde. Die hangt samen met verschillende keuzes op vlak van isolatiematerialen, verwarmingsinstallaties en verlichting. Ook compacte, creatief ingerichte ruimtes leidden tot een duurzamer gebouw.
 • Een gezond binnenklimaat. Hoe aangenamer het leefmilieu, hoe beter voor de mens.  Een goede akoestiek en degelijke ventilatie kan
 • Een flexibele bouwstructuur: Bouwmaterialen zijn verantwoordelijk voor zo'n 15 tot 18 % van de totale milieu-impact van een gebouw.
 • Een doordachte locatie: Daardoor kan één gebouw gebruikt worden voor verschillende doeleinden of wordt het gebruik van lokale producten toegankelijker.
 • Recupereren van regenwater: Door het regenwater op te vangen in een regenwaterput en vervolgens te gebruiken voor allerhande klusjes, zoals de wagen poetsen, kan u tot 50% minder drinkwaterverbruiker. Minder uitgaven voor u, pure winst voor het milieu.
 • Groendak- of gevel. Bovenop een levendige look, zorgt die vegetatie voor geluids-en thermisolatie, luchtzuivering en biodiversiteit.

2. Wat zijn de voordelen van duurzaam vastgoed? 

Projectontwikkelaars die zich bekommeren over de toekomst van Moeder Aarde zetten steeds vaker in op duurzaam vastgoed. Niet alleen omdat Groen-kopstuk Kristof Calvo dat fijn vindt, vooral omdat het voor hen én hun investeerders heel wat oplevert. Enkele voordelen van duurzaam beleggen vastgoed op één rijtje:

 • Een positief imago. Zowel voor het bedrijf als voor de investeerder. Van jeugdige bosbrossers tot gegoede Tesla-chauffeurs: een groen imago valt in de smaak bij een zeer divers doelpubliek. Een beetje zelfpromotie kan nooit kwaad, toch?
 • Een gezonde woon-en werkomgeving. Eventuele after work drinks en ‘vettige vrijdagen’ niet meegerekend, natuurlijk. Of u van deze heilzame omgeving ook als investeerder kan genieten, is afhankelijk van welk doel u voor uw investering voor ogen hebt. Bekijkt u die puur zakelijk/financieel of wil u er ook van genieten? Ontdek hier welk type vastgoedinvesteerder u bent.
 • Lagere (exploitatie)kosten. Vooral de lagere energiefactuur drukt het kostenplaatje stevig naar beneden.
 • Een aantrekkelijk gebouw dat klaar is voor de toekomst. Een investering op lange termijn, dat is voor eender welke investeerder àltijd een meerwaarde.
 • Een bijdrage aan het milieu. Ook niet onbelangrijk wat ons betreft. Wie kiest voor duurzaam vastgoed, draagt bij tot een beter, mooier en groener klimaat. Nog altijd dé essentie van duurzaamheid.

3.  Leidt duurzaam beleggen vastgoed tot een beter rendement? 

Al die bovengenoemde voordelen zijn leuk, mooi meegenomen, maar de modale investeerder houdt vooral het financiële plaatje voor ogen. Wat schuift dat? Het antwoord op die vraag is doorslaggevend. Dan hebben we uitstekend nieuws. Niet elk project is een schot in de roos, maar over het algemeen behaalt u bij duurzaam beleggen vastgoed een hoger rendement. Dankzij een doorgedreven aandacht voor duurzaamheid neemt de waarde van een gebouw toe, wat automatisch leidt tot steilere huuropbrengsten. Bovendien lijken die inkomsten gegarandeerd. De groene golf die ons land overspoelt, zorgt namelijk voor een sterkere positie op de vastgoedmarkt. Het publiek dat specifiek op zoek gaat naar duurzaam vastgoed, dikt stelselmatig aan.

Wel nog even meegeven dat u zich absoluut niet hoeft blind te staren op een gegarandeerd rendement. Lees meer over hoe een hoog gegarandeerd rendement op investering slechter kan uitdraaien.

Een investering is echter méér dan zuiver financieel rendement. Ook de fiscale voordelen (afhankelijk van locatie), het eventuele eigen genot en de meer- of minwaarde bij doorverkoop maken een belegging de moeite waard. En ja, ook op dat vlak stelt een duurzame vastgoedinvestering allerminst teleur. Denk aan het aangroeiende doelpubliek, het opgepoetste imago en de fleurige leefomgeving en u weet: een belegging in duurzaam vastgoed, da’s een totaalpakket met een rooskleurige toekomst.

 4. Hoe herkent u duurzame ondernemingen?

Stel: u laat uw milieubewuste hart spreken en kiest voor beleggen duurzaam vastgoed. Prima idee, al kan u nóg een stapje verder gaan. Hoe? Wel, u kan de kaart trekken van duurzame investeringen en daarbij in zee gaan met ondernemingen die verantwoord omgaan met mens, maatschappij en milieu. Die bewust een steentje bijdragen aan een betere wereld en hun klanten en personeel daarbij betrekken. Uw beloning? Een rendabele investering, eeuwige dank van de ijsberen en de titel van ‘impactbelegger’, een belegger die zich écht bekommert om mens en maatschappij en financieel rendement niet bovenaan zijn verlanglijstje zet. Eentje die zich niet identificeert met de onethische pak-de-poenbelegger, zonder het financiële aspect volledig te laten varen.

Maar de vraag blijft: hoe herkent u zulke glorieuze ondernemingen? Hoe scheidt u het kaf van het koren? Bedrijven die écht duurzaam zijn, zoeken actief naar een oplossing voor relevante, maatschappelijk problemenzoals vergrijzing, gezondheid of milieuvervuiling. Denk aan ‘Tesla, dat zich manifesteert als groene uitdager van de traditionele autobouwers of Toyota dat al twintig jaar pleit voor wagens met een verbruik van één liter per 100 kilometer. En kent u Unilever? De producent van ‘Solo’-boter, 'Ben & Jerry'-ijsjes en 'Calvé'-pindakaas die de strijd met obesitas en ondervoeding jaren geleden aanbond. Ook bij de multinationale hotelgroep IHG, onder meer bekend van de Holiday Inn-hotels, krijgt ‘maatschappelijk ondernemen’ een essentiële plaats in de bedrijfsvoering. Zo controleert ‘IHG Green Engage’ het beheer van energie, koolstof, water en afval in de IHG-hotels en draagt de IHG Foundation via verschillende ondersteuningsprogramma’s bij tot sterke, gezonde en welvarende gemeenschappen over de hele wereld. Een investeerder die écht impact wil hebben, moet op zoek naar dat soort ondernemingen en beleggingen.

5. Duurzaam beleggen vastgoed: wat met hotels?

Over het algemeen schenken hotels en hotelketens steeds meer aandacht aan de duurzaamheid van hun activiteiten. Heel wat hotels proberen aan de hand van technologie en handige trucjes de water-, licht- en energiekosten naar beneden te drukken. Denk daarbij aan lichtsensoren, besparingskranen en energiezuinige apparatuur en verlichting. Op vlak van constructie plaatsen veel hoteliers zonnepanelen om de benodigde energie op te wekken en bouwen ze volgens de strengste isolatie- en EPC-normen.

Duurzaam beleggen vastgoed: het energieneutrale Jakarta-hotel in AmsterdamDe horeca verspilt jaarlijks 51.000 ton aan voedsel, ruim 14.500 grote vrachtwagens. Daarom hechten veel ho­­­­­teluitbaters énorm veel aandacht aan de strijd tegen voedselverspilling. Dat doen ze onder meer door het gebruik van lokale producten of door de portiegrootte en tafelbezetting van het restaurant en bar te optimaliseren. Ook het van-kop-tot-staart-principe en de circulaire horeca, waarbij zoveel mogelijk apparatuur gedeeld wordt met collega’s, zit in de lift. Net als in de huiskamer wordt afval gesorteerd en klaargezet voor recyclage. Om de ecologische voetafdruk te verkleinen wordt plastic vervangen door herbruikbare verpakkingen.  Het spreekt voor zich dat alle ingrediënten op een duurzame manier geteeld moeten worden.  

 

In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen, stellen steeds meer hotel alles in het werk om hun personeel op hun duurzame kar te krijgen. Werknemers worden aangemoedigd om met de fiets naar het werk te komen en worden opgeleid om niet kwistig om te springen met het water- en energieverbruik. Een receptionist(e) die de groene boodschap verspreid onder de hotelgasten, is allang niet zo zeldzaam meer. Ook achter de schermen wordt hard gewerkt aan een duurzamere hotelsector. Zo werd 'groend', maar hagelwit hotellinnen ontwikkeld en meldden beddenfabrikanten zich met natuurlijke bedden en matrassen.

Bovenop een resem kleinere facturen en een gezondere wereld, winnen duurzame hotels aan tevreden klanten. Uit een onderzoek van Hotels.com blijkt dat milieuvriendelijke overnachtingen hip zijn bij jongeren. De overgrote meerderheid zou een comfortabele kamer in te ruilen voor een milieuvriendelijke, 94% heeft geen problemen met energiezuinige lampen en 89% heeft geen probleem met een kamer waar de airconditioning of verwarming alleen aan staat als de gast aanwezig is. Liefst 80% is tevreden met een waterbesparende douchekop.

Kortom, ook in hotelvastgoed is duurzaamheid de toekomst. Als we ervan uitgaan dat de jongeren van vandaag véél vaker reizen dan vorige generaties en dat de internationale maatschappij één groot dorp is, moeten hotels zich schikken naar de eisen van die jeugdige doelgroep. Zij strijden voor een duurzame wereld, de hotelsector kan niet anders dan volgen. Daar zal elke hotelinvesteerder wel bij varen. 

Meer weten over hotelvastgoed: 

De toekomst van hotelvastgoed ziet er rooskleurig uit dankzij deze 3 sociale trends
Investeren in hotelkamers: verleden, heden en toekomst

 Op zoek naar een investering en mileubewust? Bekijk ons duurzame hotelproject Holiday Inn Express Parijs – Marne-la-Vallée of contacteer ons vrijblijvend voor meer info.

Lees meer over ons duurzame hotel van de toekomst: https://www.hotelvastgoedparijs.com/#duurzaam

 

Schrijf u in op de nieuwsbrief
 • We behandelen uw gegevens net zoals ons vastgoed. Met de grootste zorg.