Sluit menu

Is de Belgische huizenmarkt een zeepbel?

Je hoort meer en meer stemmen opgaan, vooral in het buitenland, die voorspellen dat de vastgoedmarkt in België als een zeepbel uit elkaar zal spatten.

  • Met een zeepbel bedoelen economen een situatie waarbij een product -zoals een huis- steeds in prijs blijft stijgen, terwijl de echte, onderliggende waarde in veel mindere mate toeneemt. Vervolgens komt er plots een einde aan die stijgende prijzen, met een crisis tot gevolg. Pats, de zeepbel is ontploft.

Wist je dat ongeveer drie vierden van de Belgen een eigen woning hebben, én het aantal tweede verblijven boomt?

Het is dus noodzakelijk om deze alarmerende geruchten te onderzoeken. Een blik op de toekomst van de vastgoedprijzen voor jou.

 

1. Ineenstorting huizenmarkt: NINJA hypotheken

Dreigt een vastgoedcrisis zoals in de Verenigde Staten, of gaat het om een paar onheilsprofeten? Om dit goed in te schatten, is het nodig om de oorzaken van de Amerikaanse crisis te begrijpen. Een spoedcursus:

  • NINJA-hypotheken (No Income, No Job and Assets) waren in de V.S. de grootste boosdoeners. NINJA-hypotheken zijn woonleningen door banken gegeven aan personen zonder job of ander inkomen. Men vertrouwde op een blijvende stijging van de waarde van de bijhorende woning als compensatie voor het feit dat die ontleners de hypotheek niet konden afbetalen.
  • Bovendien was er geen controle op die leningen
  • Én hadden de kredietverstrekkers er alle voordeel (bonussen, stijging van eigen aandelen) bij om zo veel mogelijk leningen te verstrekken.

Kortom: de banken gaven veel te gemakkelijk leningen, net zoals in Nederland trouwens.

Toen de economie in de V.S. echter sputterde, daalde ook het vertrouwen in de huizenmarkt en stegen de huizenprijzen niet langer. De niet-afbetaling van de hypotheken werd zo wel degelijk een probleem. Massale inbeslagnames en gedwongen verkopen van woningen volgden. Een overaanbod op de markt zorgde vervolgens voor nog lagere huizenprijzen.

In België zijn de banken niet zo dol op NINJA’s en worden leningen niet zo gemakkelijk verstrekt. Er is zelfs een tendens naar steeds strengere kredietvoorwaarden. Niet iedereen kan zomaar een lening krijgen: je moet zelf een minimumbedrag gespaard hebben én jouw kredietwaardigheid (vaste job,…) bewijzen. Een recente maatregel van de Nationale Bank zorgt ervoor dat de eigen inbreng minimum 20% moet bedragen.

 

2. Lenen blijft goedkoop

Een lening krijgen is in ons Belgenlandje dus minder vanzelfsprekend dan in de V.S., wat een goede zaak is.

Anderzijds blijven de intresten op leningen laag, en blijft lenen dus goedkoop. Door die interessante financieringsvoorwaarden is investeren in vastgoed nog steeds voordelig.

Ook bij Bricks and Leisure Vastgoed staat men erop dat lenen verantwoord gebeurt. Zo krijgt u investerings- en financieringsadvies op één van de vele boeiende seminaries en tijdens persoonlijke gesprekken.

 

3. Zullen vastgoed prijzen dalen?

Je kan er niet omheen: vastgoed is niet goedkoop in België. De woningprijzen zijn sinds 2000 maar liefst verdubbeld, aldus de Nationale Bank. De gemiddelde prijs van een woonhuis bedraagt in ons land 236.831 euro (in 2016), met uitschieters tot 600.000 euro indien je in bijvoorbeeld Elsene, Sint-Martens-Latem of Knokke-Heist wil wonen (Vastgoedgids De Tijd/Netto april 2017). Jonge mensen hebben vaak de financiële steun van hun ouders nodig om een eigen woning te kunnen kopen.

Hoge vastgoedprijzen worden historisch gezien altijd gevolgd door een correctie: een stabilisering of daling van de prijzen met andere woorden. Slecht nieuws dus voor woningbezitters, of komt die waardedaling op de huizenmarkt er toch niet? We zochten het uit.

Experten verwachten geen crash, maar integendeel zelfs een stijging van de huizenprijzen. Er is dit jaar 1 à 2 % groei mogelijk, aldus hoofdeconoom van Belfius Geert Gielens (Het Nieuwsblad, 1 maart 2017). Het beschikbare inkomen stijgt namelijk sterker dan de vastgoedprijzen (ongeveer dubbel zo snel de laatste 5 jaar!), waardoor vastgoed betaalbaarder wordt. De economie zwengelt aan, de mensen verdienen meer en kunnen meer uitgeven aan een woning.

De vastgoedexperts van De Tijd/Netto verwachten op hun beurt eveneens dat de prijzen van huizen met 1,5% zullen stijgen en die van appartementen met 2%, zelfs 2,1% indien instapklaar. Er is geen sprake van een ineenstorting van de woningprijzen, wel integendeel.

 

4. Intrest op spaarboekje blijft laag

De Belg heeft een baksteen in de maag. Vastgoed wordt traditioneel gezien als een veilige, stabiele belegging. Het spaarboekje is de tweede heilige koe van de Belg. Helaas brengt die spaarrekening nog amper iets op. De spaarder lijdt zelfs verlies, aangezien de inflatie (stijging van levensduurte) meer bedraagt dan de spaarrente.

De liefde voor het spaarboekje is bijgevolg sterk bekoeld. Iedereen die doorheeft hoe nadelig te veel (meer dan 6 maanden loon) sparen is, gaat investeren in vastgoed. Deskundigen voorspellen dat de spaarrente niet snel zal stijgen. Hierdoor ‘boomt’ de huizenmarkt, in plaats van te crashen.

 

5. Grote vraag, klein aanbod

Zelfs indien je lag te slapen tijdens de economie-les, weet je dat een grote vraag gecombineerd met een klein aanbod ideaal is voor een prijsstijging. Laat dat nu net het geval zijn op de Belgische huizenmarkt. De vraag naar woningen neemt toe: de bevolking groeit aan, mensen leven langer, er is migratie,… Tegelijkertijd komen er relatief gezien weinig woningen bij. De ‘betonstop’ of bouwstop in landelijke gebieden in 2040 lijkt nog veraf maar zal die verhouding nog meer scheef trekken.

Een acute inzinking van de Belgische vastgoedprijzen lijkt dus niet aan de orde. Geen zeepbellen of ninja’s dus!

Vastgoedinvesteringen bij Bricks and Leisure

  •  
Schrijf u in op de nieuwsbrief
  • We behandelen uw gegevens net zoals ons vastgoed. Met de grootste zorg.