Terug naar overzicht

Waarom investeren in hotelvastgoed?

04.07.2022
Investeren in hotelvastgoed

In je zoektocht naar een manier om je koopkracht te beschermen tegen de hoge inflatie ben je misschien al eens op hotelvastgoed uitgekomen. Maar waarom zou je eigenlijk moeten investeren in een hotelkamer? Hier lees je een overzicht:

Diversifiëren van vastgoedportefeuille

Eén van de belangrijkste regels voor alle vormen van beleggingen ken je eigenlijk al: leg niet al je eieren in één mand of, niet op één paard wedden. Wijsheden die niet voor niets al ettelijke generaties meegaan. Je vastgoed- of beleggingsportefeuille differentiëren is belangrijk om het risico te spreiden en dat kan op verschillende manieren:

1.      Naar doelgroep

Als je wilt diversifiëren naar doelgroep kan dat bijvoorbeeld door zowel vastgoed in een lagere prijsklasse als het duurdere segment in je portefeuille op te nemen. Of vastgoed voor studenten, toeristen en 65-plussers. Als een bepaald segment tijdelijk stagneert, vangen de anderen dat op.

2.      Naar regio

Hetzelfde zou je kunnen doen door in verschillende regio’s te investeren. Bijvoorbeeld door vastgoed aan zee, in Brussel en in de Ardennen te combineren. Vastgoed aan zee is heel seizoensgebonden, terwijl vastgoed in de Ardennen het hele jaar door voor inkomsten zorgt.

3.      Naar type

Dit hangt een beetje samen met de segmentatie naar doelgroep. Een vastgoedportefeuille met zowel studentenkoten, assistentiewoningen, hotelvastgoed en klassiek vastgoed is een solide portefeuille. Hoe je persoonlijke mix eruit ziet, hangt af van je budget en je doelen. Heb je bijvoorbeeld binnenkort studerende kinderen? Dan leg jij misschien de nadruk op studentenvastgoed. Ben jij juist heel erg thuis in toerisme en wil je graag goedkoop een weekendje weg naar diverse locaties dan leg je het accent wellicht eerder op hotelvastgoed.

Fiscale voordelen van hotelvastgoed

Bij de aankoop van een hotelkamer heb je vaak de optie om de kamer in volle eigendom te kopen en de grond op erfpacht. Een constructie die je veel geld kan besparen. Je betaalt nog steeds 21% btw en 12% registratierechten op de kamer, maar slechts 2% registratierechten op de canon (de waarde van het erfpachtrecht). Een grote besparing in vergelijking met 12% registratierechten op de aankoopprijs van de grond die aanzienlijk veel hoger ligt dan de canon. Uiteraard spaar je daarmee ook het aankoopbedrag zelf uit. Geld dat je weer kan gebruiken voor een andere investering bijvoorbeeld.

Hotelkamers doorverkopen kan altijd

Onbekend maakt onbemind, vaak door de vele misvattingen die de ronde doen. Zo zou je hotelvastgoed niet kunnen of mogen verkopen voor een bepaalde termijn. Tenzij dit zou zijn opgenomen in het contract dat je ondertekend, is dat absoluut niet waar. Als eigenaar kan je ten allen tijde, je eigendom verkopen. Of dat verstandig is, is weer iets anders. Met vastgoed moet je namelijk altijd uitgaan van de lange termijn. Als je te snel terug verkoopt is de kans groot dat je jezelf in de vingers snijdt. Door de hoge kosten bij de start van je investering en het feit dat meerwaarde tijd nodig heeft, wacht je best een poosje vooraleer je terug verkoopt.

Verkoop je toch binnen de 5 jaar na de aankoop, moet je bovendien ook rekening houden met een meerwaardebelasting van 16,5%. Na 5 jaar is de verkoop vrijgesteld van die belasting.

Hotelvastgoed voor successieplanning

Erven is een kostelijke aangelegenheid voor begunstigden. Met een beetje voorbereiding kan je veel kosten besparen. Dat heet dan successieplanning. (Hotel)vastgoed leent zich daar uitstekend toe dankzij de mogelijkheid om de aankoop te splitsen in vruchtgebruik en naakte eigendom. Ouders met het vruchtgebruik, innen bij leven de opbrengsten terwijl de eigenaars van de naakte eigendom (vaak de kinderen) automatisch het vruchtgebruik krijgen in het spijtige geval van hun overlijden. Vaak wordt een gesplitste aankoop voorafgegaan door een schenking. Hou in dat geval wel rekening met de schenkbelasting. Hoewel schenken een stuk goedkoper is dan erven zijn het nog steeds tarieven om rekening mee te houden.

Meer rendement dan spaarrekening

Met een inflatie van 8,5 % is elke € 100 op je spaarrekening slechts € 85 euro waard. Door je spaargeld letterlijk te laten wegkwijnen op je spaarrekening verlies je een hoop geld. Investeerders met vastgoed in hun beleggingsportefeuille hebben daar bijzonder weinig last van. Dankzij de jaarlijkse indexatie genieten zij momenteel ten volle van hun inflatiebestendige investering(en).

Ga vooral op zoek naar een hotelinvestering waarbij je een percentage ontvangt van alle opbrengsten. Als je kamer dan toevallig een periode leegstaat, omwille van onderhoud bijvoorbeeld, is dat geen enkel probleem want jij ontvangt sowieso opbrengsten. Bovendien zorgen zaken als de vergaderzalen, het restaurant, de bar, het zwembad en de wellness ook voor extra geld in het laatje.

Combinatie opbrengsten en tweede verblijf

Geld is niet alles natuurlijk. Als jij naast extra opbrengsten ook op zoek bent naar een tweede verblijf of kan je gewoon niet kiezen tussen de twee? Dan is hotelvastgoed de ideale oplossing voor dat dilemma. Vaak krijg je bij een investering in een hotelproject ook de mogelijkheid om een bepaald aantal nachten zelf van je hotelkamer te genieten. Zo bieden wij altijd 30 nachten eigen gebruik per jaar aan.

Benieuwd of hotelvastgoed ook bij jou past?

Radisson Residences Spa

Het Radisson Blu Balmoral hotel vormt een elegante aanblik voor iedereen die Spa, de parel van de Ardennen, binnenrijdt. Dit hotel krijgt binnenkort nog een extra troef dankzij de aanbouw van “Radisson Residences”. 

Lees JE IN
Terug naar overzicht